In april 2007 is het 1 jaar geleden dat Joe Van Holsbeeck in Brussel werd vermoord. De vzw Zinloos Geweld, die een week na de dood van Joe werd opgericht, lanceert in april een eerste nationale sensibiliserings- en campagnemaand. Verschillende steden en gemeenten organiseren activiteiten rond het thema ‘Zinloos Geweld’. Mechelen, als centrumstad wil niet achterblijven.

[image]
Het stadsbestuur organiseert daarom een ‘wedSTRIJD tegen zinloos geweld’ voor de Mechelse scholen en roept de Mechelse jeugd op om mee te werken rond dit thema tijdens de campagnemaand.
 
“Mechelen werd het laatste jaar gelukkig bijna niet geconfronteerd met zware gevallen van zinloos geweld.  Trouwens, iedere vorm van geweld is volgens mij zinloos. Maar we willen en mogen niet wachten tot er iets zou gebeuren”, zegt schepen van Preventie Ali Salmi. “Daarom werken we preventief en betrekken we structureel de Mechelse jeugd bij dit jammer genoeg zeer actuele thema in Vlaanderen. We willen acties organiseren om de Mechelse jeugd nog bewuster te maken van de zinloosheid van geweld. Bovendien zullen we aandacht voor geweld structureel inschrijven in het nieuwe preventieplan.”

Vorig jaar koos de vzw Zinloos Geweld een vlinder als symbool tegen agressie, geweld én onverschilligheid. De bedoeling van de wedstrijd is dat de kinderen in klasverband of andere groepjes een product ontwerpen waarin dit symbool centraal staat. Dit kan vanalles zijn: armbandjes, bierkaartjes, T-shirts, pin’s,… Een jury, waaronder enkele vrijwilligers van de vzw, zal de ingediende voorstellen beoordelen en twee winnaars uitkiezen: een uit de basisscholen en een uit de secundaire scholen.
 
“Het gaat om een belangrijk thema dat belangrijk is voor elke jongere. De school is dan ook de ideale omgeving om rond dit thema te werken. We hopen, ondanks de korte voorbereidingstijd, op de medewerking van de scholen. Bovendien ondersteunen we met de wedstrijd ook de vzw Zinloos Geweld”, verduidelijkt schepen van Onderwijs Caroline Gennez.
 
Op het einde van de nationale campagnemaand wordt er een happening georganiseerd in de fuifzaal Perron M op het Douaneplein. Alle ingediende producten zullen daar worden voorgesteld. De winnende projecten worden in beperkte oplage gefabriceerd en aan de Mechelaar verkocht door de scholen, jeugdverenigingen, handelaars, stadsdiensten... De opbrengst gaat integraal naar de vzw Zinloos Geweld.