Op 5 oktober gaat de week van de Fairtrade van start. Met de slogan ‘vervang 1 product door een fairtradeproduct' en tal van activiteiten stelt de campagne eerlijke handel in de kijker. sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen steunt de campagne: "Fair Trade of eerlijke handel zorgt voor steeds meer duurzame ontwikkeling, al kunnen de producten in nog meer winkelrekken staan."

Fair tradeproducten kennen kleine producenten een eerlijke en voorspelbare prijs. Helaas is dat maar zelden het geval op de wereldmarkt, waar prijsschommelingen schering en inslag zijn. Dat maakt het producentengroepen in het Zuiden moeilijk om te groeien en betere prijzen te onderhandelen met grote afnemers. Eerlijke handel biedt een alternatief op die onevenwichtige verhoudingen. Zo nemen kleine producentengroepen hun toekomst in eigen handen en slagen ze erin een leefbaar bestaan op lange termijn te leiden.

Van der Maelen is tevreden met de opmars van Fair trade in België. Al blijft volgens hem het potentieel onderbenut: "Er zijn steeds meer fairtradeproducten en -gemeenten en ook de verkoopcijfers blijven groeien. Maar ondanks een breder draagvlak, komen de producten in sommige winkels en supermarkten nog te weinig aan bod. Zo blijft dit belangrijk ontwikkelingsinstrument onderbenut. Daarom steun ik de week van de Fair Trade. Hoe meer mensen voor fair trade kiezen, hoe meer winkels die producten in hun rekken zetten."

Voor meer info over Week van de Fair Trade, klik hier.