Als eerste partij in Vlaanderen heeft sp.a een heel congres gewijd aan tijd. En met reden. “Steeds meer mensen hebben het gevoel geleefd te worden, zo bleek uit onze grote rondvraag”, zegt John Crombez. “Druk, drukker, drukst. Daar liggen mensen – letterlijk –wakker van. Ze willen het anders en daar willen wij wat aan doen. We willen mensen opnieuw greep op hun tijd geven.”

Heel wat mensen moeten heksentoeren uithalen om de dag door te komen. Op belangrijke momenten,  zoals wanneer een vriend in nood is, ouders zorg nodig hebben of je er moet zijn voor de kinderen, is extra tijd broodnodig. “Daarom hebben wij de time-outrekening uitgewerkt”, zegt Crombez. “Met zo’n rekening willen we werknemers toelaten zelf te beslissen over hun verdiende tijd. Op hun eigen maat en ritme. Wie meer werkt, krijgt meer terug: in loon of in tijd. De huidige regering vult flexibiliteit alleen in op maat van werkgevers. Bovendien hebben we voorstellen om de wirwar aan stelsels van verloven te vereenvoudigen.”

De regeringen hebben de stelsels van tijdskrediet en loopbaanonderbreking versmald tot tijd voor zorg. John Crombez: “Wij hechten niet minder belang aan zorg voor anderen, maar vinden ook zorg voor jezelf waardevol. Het heeft geen zin om te wachten tot een ander tijd voor jou moet nemen. Burn-outs, bore-outs en depressies eisen steeds vaker hun tol. Niet alleen werknemers, maar ook bedrijven verliezen daarbij. In de langere loopbanen moeten we momenten voor onszelf kunnen inbouwen.” 

Voor John Crombez moet echte flexibiliteit van twee kanten komen. “Er is niets mis met meer werken wanneer de organisatie op volle toeren draait en minder wanneer het kalmer is. Maar dat geldt ook voor werknemers. Er is ook flexibiliteit nodig om hun batterijen te kunnen opladen.” 

John Crombez roept de regering dan ook op om het over een andere boeg te gooien. “Greep krijgen op de organisatie van je werk is erg belangrijk. En dat kan als je het vertrouwen krijgt om meer zelf te plannen; als je de greep op je eigen tijd terug in handen krijgt.”