Schepen van Onderwijs Caroline Gennez lanceert een campagne tegen spijbelen om alle kinderen tijdig op de schoolbanken te krijgen. Dikwijls blijven (voornamelijk kansarme) kinderen in september afwezig in de lessen, een probleem dat zich in bijna alle Vlaamse steden en gemeenten stelt.

[image]
"Mechelen heeft een grote groep van kansarme vooral allochtone gezinnen die moeilijk te bereiken zijn", zegt schepen Gennez. Met de meertalige campagne 'Wees erbij als de schoolbel rinkelt' wil ze daar graag verandering in brengen. "Via kinder- en tienerwerkingen voor kwetsbare groepen gaan wij affiches en stickers verdelen met een oproep en voor hulpverleners hebben wij vormingssessies opgezet om kansarmen warm te maken voor school."
 
Organisaties voor kansarmen zoals De Keeting of De Lage Drempel, de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) en de jeugdbrigade van de lokale politie worden net als de middenstand mee ingeschakeld om een ruim publiek te bereiken.

Voor Caroline Gennez komt de sensibilseringscampagne geen moment te vroeg, ook al breekt de zomervakantie aan. "Oké, het schooljaar zit erop. Maar voor de rest is dit moment ideaal. Wij hebben twee maanden om iedereen warm te maken. Anderzijds stellen wij vast dat kinderen van kansarmen bij de start van het nieuwe schooljaar vaak pas na enkele dagen of weken instappen., zo mislopen de kinderen al een deel van het schoolse traject", zegt de eerste schepen.
 
Al kan ze best begrip opbrengen voor de moeilijke situatie waarin sociaal zwakkeren verkeren. "Soms hebben ze gewoon de centen niet om in juli of augustus met vakantie te gaan en verkiezen ze de maand september, omdat die goedkoper is. Families van vreemde origine zien de kleuterschool ook nog te veel als een soort kinderopvang. Aangezien veel moeders thuisblijven, zien ze daar het nut niet van in. Dat beeld moeten wij veranderen."