Vandaag 25 november bezochten gedeputeerde Marc Florquin en Leuvens schepen Denise Vandevoort het ‘klapsalon’.

Het ‘klapsalon’ is vandaag gehuisvest in de Leuvense Bip waar de leerlingen van de afdeling Schoonheidszorg van het Heilig Hartinstituut van Heverlee vrouwen een gratis hand- of haarverzorging geven. Deze jongeren kregen op voorhand een vorming over de problematiek van partnergeweld.

De provincie Vlaams-Brabant lanceerde haar preventiecampagne onder het motto ‘Wees voor één keer loslippig! Aanvaard geen geweld in je relatie! Praat er over!’.

‘We willen hiermee aandacht vragen voor partnergeweld’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor gelijke kansen.  ‘De schaamte en de pijn die deze slachtoffers ervaren maakt het voor hen erg moeilijk om erover te praten en hulp te zoeken. Maar zwijgen en verbergen helpt niet. Deze campagne is dus nodig om mensen hun ogen te helpen openen, om te laten zien dat partnergeweld niet kan en dat er mogelijkheden voor hulp bestaan’.

Eén op vier vrouwen getroffen door partnergeweld

Uit een grootschalig Europees onderzoek voor 2014 blijkt dat in België in de afgelopen 12 maanden meer dan 300 000 vrouwen het slachtoffer van fysiek en/of seksueel geweld zijn geweest. Maar liefst 1 op de 4 vrouwen gaf aan kleinerende of vernederende opmerkingen van de huidige partner of ex-partner in de privésfeer te hebben ondergaan.

Jarenlange strijd tegen partnergeweld

Stad Leuven voert al jarenlang een beleid tegen partnergeweld en steunt daartoe alle initiatieven op Leuvens grondgebied die daders en slachtoffers van partnergeweld begeleiden. Stad Leuven is voorzitter van de stuurgroep rond intrafamiliaal geweld waar hulpverlening, parket, politie in samenwerking zoekt naar de beste aanpak van het geweld.

‘Partnergeweld gebeurt nog altijd, ook in Leuven. Dikwijls achter gesloten deuren, achter de anonieme gevels van huizen. Jarenlang lijden vrouwen en mannen en hun omgeving onder dat geweld. Het is belangrijk dat we hierrond sensibiliseren. Durven er mee naar buiten komen, praten hierover kan een eerste stap zijn uit de vicieuze cirkel van geweld’ zegt Denise Vandevoort, schepen van gelijke kansen van stad Leuven.

Aanvaard geen geweld in je relatie in groot deel van Vlaams-Brabant

Om de campagne te promoten werden er affiches, flyers, bladwijzers en, als blikvanger, lippenbalsems.

19 Vlaams-Brabantse gemeenten, 2 OCMW’s, de CAW’s Oost-Brabant en Vilvoorde, 12 bibliotheken en 9 politiezones gaan op 25 november op verschillende plaatsen het materiaal verspreiden.

De gemeenten die meewerken aan de provinciale campagne zijn Begijnendijk, Bertem, Boutersem, Diest, Glabbeek, Grimbergen, Halle, Herent, Leuven, Londerzeel, Oud-Heverlee, Pepingen, Scherpenheuvel-Zichem, Steenokkerzeel, Ternat, Tielt-Winge, Vilvoorde, Zaventem en Zemst.

De OCMW’s die meewerken zijn die van Kortenaken en Leuven.

De bibliotheken die meewerken zijn die van Begijnendijk, Boortmeerbeek, Geetbets, Hoeilaart, Meise, Oud-Heverlee, Sint-Pieters-Leeuw, Tervuren, Tremelo, Vilvoorde, Wemmel en Zaventem.

De politiediensten die deelnemen zijn PZ Boortmeerbeek/Haacht, PZ BRT, PZ Demerdal-DSZ, PZ Dilbeek, PZ Hageland, PZ Landen, PZ Pajottenland, PZ Tarl en PZ Zaventem.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/loslippig

Bekijk hier enkele sfeerbeelden.