Frisdrankautomaten moeten geweerd worden in secundaire scholen

1 op de 5 kinderen tussen 13 en 18 jaar kampt met overgewicht. Bovendien blijkt uit de jongste studie van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) dat 3- tot 5-jarigen de helft van de dag zittend doorbrengen. Jongeren en meisjes tussen de 14 en 17 jaar brengen 2/3de van hun wakkere uren al zittend door.  Geen fraai beeld van onze samenleving, daarom vraag ik om effectievere stappen.

 

Ministers Crevits en Vandeurzen bezochten onlangs het Koninklijk Atheneum Reddingshof Leuven om te sensibiliseren betreft het aanbieden van suikerrijke dranken op school en pleitten voor een geleidelijke afbouw. In het licht van de recente cijfers omtrent overgewicht bij kinderen en jongeren is het maar de vraag of een uitdoofbeleid voldoende is.


In het licht van de recente cijfers betreft overgewicht bij jongeren, pleit ik voor het definitief verdwijnen van  frisdrankautomaten in secundaire scholen.

 
De Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) vraagt om een beleid dat gedragen wordt door leerlingen, schoolteam en ouders. En dit is perfect mogelijk!
Uit een bevraging van het GO! in 2015 lezen we dat 63% van de ouders vindt dat scholen alleen gezonde dranken en snacks mogen aanbieden. Een verbod op frisdrankautomaten, gekoppeld aan een kader dat het gezonde alternatief promoot, zou dus zeker succesvol zijn.
Ook moeten reeds bestaande projecten verder gesteund worden. Zo berekende VIGeZ dat slechts 47% van de basisscholen (43% BUSO scholen) deelneemt aan het project Tutti Frutti (www.fruit-op-school.be) Het is wel zo dat heel wat scholen hun eigen fruitproject hebben. 

Alternatieven bestaan. We moeten gewoon de stappen durven zetten.