Vluchten voor oorlog, geweld en vervolging is van alle tijden. Vandaag ondervinden meer dan 60 miljoen mensen wereldwijd dit aan den lijve. Sinds 2001 zetten de Verenigde Naties op 20 juni deze mensen op de vlucht in de kijker: een eerbetoon aan hun kracht en doorzettingsvermogen.

Wereldvluchtelingendag zal in Gent niet ongezien voorbij gaan. Zowel IN-Gent, het S.M.A.K. als verschillende middenveldorganisaties pakken uit met evenementen waar een open ontmoeting tussen mensen op de vlucht en de Gentenaar centraal staan.

Op het programma staan onder andere een lezing van Midden-Oosten-kenner Robert Fisk, een spraakmakend debat, speeddates met mensen op de vlucht en samen tafelen tijdens de iftar.

'Het vluchtelingendebat is in de media sterk gepolariseerd, met weinig ruimte voor nuance. De Wereldvluchtelingendag is voor Stad Gent en IN-Gent een mooie gelegenheid dieper op het thema in te gaan en reflectie en ontmoeting te stimuleren' zegt Resul Tapmaz, schepen van Welzijn en Gelijke kansen.

'In Gent ondersteunen we vluchtelingen en nieuwkomers om een nieuw leven op te bouwen. Vele Gentenaars dragen hun steentje hiertoe bij. Interculturele ontmoeting via kunst en muziek kan hierin een eerste stap zijn’ zegt Rudy Coddens, voorzitter van de Taskforce Vluchtelingen. ‘Het Europese URBACT-netwerk bekroonde deze solidaire aanpak van de Stad Gent voor mensen op de vlucht recent met het label Good Practice.'

Het S.M.A.K. als Shelter
 Tijdens deze tentoonstelling verblijven twaalf erkende vluchtelingen in het S.M.A.K. Op dinsdag 20 juni 2017 (14 - 17.30 uur) is de tentoonstelling gratis te bezoeken. Via een speeddate maken bezoekers op een originele manier kennis met de leefwereld van mensen op de vlucht.

Het Vluchtelingdebat XXL
Voor het Vluchtelingendebat XXL op donderdag 22 juni (ICC Gent, 15 uur) wist IN-Gent enkele vermaarde experten te strikken: Robert Fisk, Laila Ben Allal (CNN), Jens Franssen (VRT) en Anne Van Lancker (Voorzitter Vluchtelingenwerk Vlaanderen). 'Grenzen aan bescherming?' is het centrale thema.

Een avondje Koutersound
Vanaf 19 uur gooit IN-Gent het op donderdag 22 juni over een andere boeg: Koutersound wordt een interculturele ontmoetingsavond in de Handelsbeurs met literatuur, kunst, slampoetry en muziek.

Samen aan de iftar
Naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag inspireerde de iftar - de maaltijd na zonsondergang tijdens de ramadan - verschillende organisaties om mensen uit verschillende werelden op een ongedwongen wijze bij elkaar te brengen. Op zaterdag 17 juni vindt een internationale iftar plaats op DOK. Ook op dinsdag 20 juni kan men een iftar bijwonen in de Regenboogkerk (Forelstraat, Gent). Een initiatief van de Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent samen met de Werkgroep Vluchtelingen Gent, Hand in Hand en De Tinten.

Bekijk alle activiteiten op solidair.gent.