Een aantal weken geleden stelden we met trots de revitaliseringsstudie voor Zeebrugge voor. Dit is een studie om de vele lopende processen en projecten van Zeebrugge op een overzichtelijke manier in kaart te brengen. Voor het eerst heeft het stadsbestuur nu een allesomvattende studie voor Zeebrugge in handen, die als leidraad kan dienen bij ontwikkelingen om Zeebrugge een mooie toekomst te geven. Vandaag bracht ik een bezoek aan de impressionante werf van de cruiseterminal. Een deel van die toekomst bevindt zich hier. Hier komt volgend jaar een nagelnieuw cruisegebouw.

Het nieuwe Cruisegebouw versterkt de haven en stad Brugge als populaire cruisebestemming. Het biedt een betere service voor de passagiers en wordt een nieuwe toegangspoort tot de stad. Het zal zeven bouwlagen tellen en wordt 37,5 meter hoog. De benedenverdieping wordt een ontvangstruimte voor cruisepassagiers met een wachtruimte voor vijfhonderd mensen. Het is de bedoeling om het Brugge-gevoel te bezorgen aan de vele toeristen die de stad binnenkomen via de haven.

Het gebouw wordt ook de hoofdzetel van de havenonderneming Artes (aannemer) met vier verdiepingen kantoorruimte. Er is ook winkelruimte voorzien. Op de hoogste verdieping komt een rooftoprestaurant met een prachtig zicht op de haven, en bij mooi weer op Brugge. Zo realiseer ik stap voor stap mijn droom om Brugge beter te verbinden met Zeebrugge en de zee.

De voorbije jaren is de haven van Zeebrugge razendsnel uitgegroeid tot de grootste cruisehaven van Vlaanderen. Ik twijfel er niet aan dat de nieuwe terminal nog een extra boost zal geven aan het cruisetoerisme. Elke cruise die aanmeert is een klein dorp dat je haven binnenvaart. Dit jaar alleen al zijn hier 152 cruiseschepen aangemeerd. We ijveren er ook voor om van Zeebrugge de startplaats van cruises te maken. Wie in Zeebrugge opstapt spendeert doorgaans de nacht voordien in een hotel in Brugge. Ook dat is goed voor onze toeristische sector.