Er is een lichte heropleving van de economie merkbaar in de regio. Voor het eerst sinds juni vorig jaar is de werkloosheid gedaald. Het aantal vacatures is gestegen en ook het aantal uitzendopdrachten is licht toegenomen.

Het is nog maar een lichte daling, maar het gaat in ieder geval weer de goede richting uit. Voor de eerste keer sinds juni 2009 is de werkloosheid lichtjes gedaald. Het hele arrondissement telt nu 10.443werklozen of 6,89procent van de bevolking. Dat zijn er nog altijd een pak meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, maar toch een lichte daling tegenover de laatste tien maanden. 'Goed nieuws', zegt Caroline Gennez, voorzitter van het Regionaal Sociaal-economisch Overlegcomité (Resoc). 'Deze positieve tendens moeten we en volle benutten.'

In Resoc zetelen de diverse sociale partners en lokale besturen, wordt de economische situatie in het arrondissement op de voet gevolgd, er wordt advies gegeven en er worden strategieën uitgewerkt. 'Het is nu het moment om een positief investeringsklimaat te creëren, zodat we nieuwe bedrijven kunnen aantrekken', zegt Gennez nog.

Behalve de dalende werkloosheid, is er nog een tweede positieve trend die de economische heropleving aankondigt. Het aantal werkaanbiedingen is aanzienlijk gestegen. Er zijn momenteel 2.468vacatures, het hoogste aantal sinds maart vorig jaar. En de uitzendbureaus doen het eveneens beter. In Mechelen zelf waren er vorige maand 789uitzendopdrachten. Het is van november 2008 geleden dat er nog zo'n goede cijfers konden worden voorgelegd.

Tal van bedrijven hebben vacatures. Alcon Couvreur bijvoorbeeld houdt volgende week een open dag om geïnteresseerden te laten kennismaken met het bedrijf. 'We zoeken inderdaad mensen, maar ons bedrijf heeft niet zo heel erg geleden onder de economische crisis', zegt personeelsdirecteur Karel De Cock. 'Wij produceren vooral geneesmiddelen op voorschrift, die markt is minder onder invloed van de crisis. Wat wij nu zoeken, zijn mensen voor de zogeheten knelpuntberoepen, mechaniekers onder andere.'