Allemaal goed en wel, een zaak starten, maar hoe geraak je aan het nodige startkapitaal? Het is een vraag die Vlaams parlementslid Güler Turan wel vaker hoort als ze spreekt met jonge, potentiële ondernemers. Om hen een antwoord te bieden dat voorbij de traditionele structuren van kredieten en leningen kijkt, organiseerde Turan op 5 december een tweede editie van haar succesvolle What’s Your Business?-event rond het thema crowdfunding.

De eerste WYB?-avond dateert al van eind april 2017 en was een verrassend groot succes. Tientallen jongeren  met interesse in ondernemen zakten af naar Gate 15 om er allerlei tips & tricks te leren over het ondernemerschap. En kijk, ook deze keer loopt Gate 15, in de Antwerpse universiteitsbuurt, lekker vol.

De sprekers zullen daar wel voor iets tussen zitten. De enthousiaste Nathalie Deschepper houdt zich voor VOKA al een tijdje bezig met crowdfunding. Zij balt al haar kennis in een dynamische introductie tot het concept, waarna alle aanwezigen zich verdelen in groepjes om met de verschillende gasten in gesprek te gaan. Naast Nathalie is zo ook Kris Leys aanwezig, die met HelloCrowd een succesvol crowdfundingsproject runt van Hello bank. Samen met Kevin Celis, de man achter teeville.eu, legt hij geduldig de voor- en nadelen van crowdfunding uit aan de verschillende kleine groepjes. Kris verzorgt de theorie, Kevin kan aan de hand van zijn eigen ervaringen uitleggen welke variant van crowdfunding voor welke ondernemer geschikt is.

Nog zo iemand met hands on-ervaring met crowdfunding is Jelle Jacobs, de man achter de succesvolle sociale buurnetwerksite Hoplr. Jelle heeft al verschillende crowdfundingacties ondernomen en legt uit hoe je ook daarin kan groeien en je netwerk uitbreiden. Matthias Mallentjer en Simon Lehaen van respectievelijk Takeoffantwerp en SINC zorgen vanuit hun achtergrond voor meer globale bijdrages over jong ondernemen op zich, en welke mogelijkheden hun organisaties zoal aanbieden.

Om het kwartier moeten de experts van groepje wisselen, maar geen enkele keer lukt dat op tijd. Daarvoor hebben ze te veel te vertellen en hebben de aanwezigen te veel vragen. Als het laatste rondje is afgewerkt en de avond eigenlijk is afgelopen, loopt die dynamiek eigenlijk gewoon verder. Nathalie blijft geduldig het verschil uitleggen tussen aparte crowdfundingstructuren, Kris deelt lustig visitekaartjes uit, Matthias en Simon blijven jongeren inspireren tot ondernemerschap.  Het is het soort avond waar je als mens alleen maar optimistisch van kan worden. Een avond met een even diverse als gemotiveerde groep jongeren, allemaal met hun eigen gouden idee voor een zaak, allemaal boordevol goesting om eraan te beginnen. De kruisbestuiving tussen hen en de sprekers, zal uiteindelijk nog tot lang na afsluiten van de groepsgesprekjes zal blijven doorgaan. Nummers worden uitgewisseld, afspraken gemaakt. Tegen dat het licht uitgaat in GATE15, heeft Vlaanderen er enkele jonge ondernemers  bij gekregen.