Dinsdagavond 18 april, Gate 15 in Antwerpen. De klok loopt richting 22u en What’s Your Business?, het event van Güler Turan om jonge mensen wegwijs te maken in het ondernemerschap, is afgelopen. Althans, dat zou het moeten zijn, maar rond de bar is het nog één en al bedrijvigheid. Jessica De Block, een Antwerpse onderneemster van 23 die met Antwerp Avenue een bloeiende webwinkel voor smartphone- en laptophoesjes, keuvelt na over de beste manieren om social media te gebruiken voor je product. Jonathan Stuyven van Kavka vzw geeft aan enkele geïnteresseerden nog wat extra uitleg over het BAAS-project, dat jonge Antwerpenaars met zin in ondernemen wil steunen. En Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws entertaint hele groepjes aanwezigen met zijn aanstekelijke verhalen. Pas als de suppoost van Gate 15 letterlijk de lichten begint uit te doen, verlaten de laatste aanwezigen de zaal. Om maar te zeggen: gezellige avond!

Vooraf al liepen de inschrijvingen via mail en Facebook vlot binnen. Een event voor Antwerpse jongeren over ondernemen, met een aantal boeiende sprekers en vooral veel concrete tips: er was duidelijk vraag naar.

Uiteindelijk loopt de grote zaal van Gate 15 in de Antwerpse universiteitsbuurt zelfs he-le-maal vol. Ongeveer 70 jongeren tekenen present. Er moeten in allerijl stoelen bij gesleurd worden, het geluid van de micro’s voor de sprekers wordt aangepast om ook de mensen achteraan de zaal te kunnen bereiken. Die sprekers, dat zijn naast Jessica, Jonathan en Tom ook nog Tino Cucca van Printdeal.be en Lena Bondue van Youthstart.

Jessica en Tino doen dienst als schoolvoorbeelden van hoe je als jonge ondernemer een succesverhaal kan schrijven. Jessica’s Antwerp Avenue is nagenoeg wereldwijd bekend, Tino was jaren geleden een pionier in de flyerbusiness en bouwde zijn ondernemerschap sindsdien stelselmatig uit. Ook bijzonder boeiend is de uitleg die Lena en Jonathan verschaffen. Waar Jessica en Tino hun ervaringen delen, kijken Lena en Jonathan onder de motorkap van het ondernemen. Hoe vraag je een ondernemingsnummer aan? Hoe krijg je je product aan de man? Wat met startkapitaal? En hoe zit dat nu juist met dat diploma bedrijfsbeheer?

De avond wordt gemodereerd door Hannelore Waterschoot van Talentree. Op gezette tijden vuurt ze vragen af die leden van het publiek vooraf al schriftelijk hadden gesteld, maar er is ook ruimte voor echte gesprekken. Hannelore gooit daarvoor een opblaasbal het publiek in. Wie de bal vangt, stelt een vraag. Het resultaat is een geanimeerde avond boordevol boeiende informatie, veel blije gezichten en, zoals we in het begin van dit stukje al zeiden, veel om achteraf aan de bar over na te kaarten. Er worden zelfs al plannen gesmeed voor nieuwe events rond specifieke thema's, zoals microfinanciering of vrouwelijk ondernemerschap. Hoe dan ook worden alle vragen die niet aan bod kwamen tijdens de avond later nog beantwoord op de Facebookpagina van What's Your Business? 

Of er echte success stories uit dit event geboren zullen worden, moet de toekomst uitwijzen. Maar in Antwerpen staat een hele generatie te popelen om de handen uit de mouwen te steken, zoveel is zeker. Hopelijk weten deze jongeren dankzij What’s Your Business? een beetje beter hoe ze dat moeten aanpakken.