"Een werkzoekende die na een jaar eindelijk een job heeft gevonden, zal voortaan 2 keer nadenken voor hij of zij de job aanneemt. Want volgens mevrouw Homans moet die man of vrouw uit zijn of haar sociale woning verhuizen. Dat is toch geen verstandig beleid? Het ontmoedigt net mensen om te werken. Vandaag bestaat er trouwens al een maatregel waardoor mensen die hun inkomen zien stijgen, een hogere huurprijs moeten betalen voor de sociale huurwoning. Op die manier zorg je ervoor dat iedereen een rechtvaardige bijdrage betaalt. Maar wie zich verbetert, moet niet uit zijn buurt getrokken worden. Alleen maar omdat hij of zij meer verdient dan voordien", aldus Vandenbroucke.

"Homans wil absoluut de wachtlijsten inkorten. Maar dat doet ze niet door mensen effectief te helpen, ze versterkt enkel de criteria", zegt Vlaams parlementslid Michele Hostekint. "Als je wachtlijsten echt wil bestrijden, moet je durven investeren. Maar dat is niet de keuze van deze Vlaamse Regering. Want die bespaart net op de bouw van sociale woningen."

"Wie een sociale woning huurt, krijgt van de nieuwe Vlaamse Regering trouwens meer dan één rekening gepresenteerd: de sociale huurders zullen meer betalen voor water en elektriciteit, de bus zal duurder worden en als ze hun kinderen de kans willen geven om hoger onderwijs te volgen, betalen ze daar voortaan dubbel zoveel voor", aldus Joris Vandenbroucke.