Met rode rozen, hotdogs en een steunbetuiging aan de werknemers van Opel Antwerpen en AB Inbev heeft de sp.a, aan de rand van de Antwerpse Schelde, het nieuwe jaar ingezet. 'Wij laten niemand achter, vrienden', zei voorzitter Caroline Gennez. 'Dat is waarom wij socialisten zijn.'

Ze bedankte de ABVV'ers voor hun maandenlange koelbloedigheid bij Opel Antwerpen en voor hun felle strijd tegen 'de wilde, lompe, domme herstructurering' bij AB Inbev. "Inbev maakt winst, maar niet genoeg naar de normen van de graaicultuur. CEO Carlos Brito zal 1 miljard euro opstrijken als hij tegen 2013 de kosten drastisch kan beperken. De zogenaamd onafhankelijke bestuurders laten betijen, want hun aandelen stijgen mee. Misschien heeft Jean-Luc Dehaene het te druk met B-H-V, want over de schande van Inbev hebben wij hem niet gehoord."

Wrijving tussen vakbond en partij

Toch zijn duidelijk nog niet alle plooien tussen partij en vakbond glad gestreken. Zo waren de ABVV-vakbondslui bij Opel Antwerpen, secretaris Rudi Kennes kop, verbolgen dat ze gisteren de kans niet kregen om de sp.a-leden op de nieuwjaarsreceptie even toe te spreken. Ze betreuren het ook dat Gennez geen oproep deed om vrijdag massaal af te zakken naar de nationale betoging voor werk in Brussel.

In vakbondskringen klinkt het dat een steunbetuiging aan het Opelpersoneel een eerste stap is, maar dat de echte strijd nu pas begint. Niet iedereen bij het ABVV is ervan overtuigd dat de sp.a de schouders daar voluit mee onder wil zetten, ook al herhaalde Gennez dat de Vlaamse regering er alles aan zal doen om te vechten voor een ultiem toekomstplan voor de fabriek. "En ook als die weg zou doodlopen, engageren we ons voor een stevig, sociaal plan."

Als federale oppositiepartij kon een scheut kritiek op de regering van Leterme niet ontbreken. "Wij gaan het niet op zijn Letermes doen. Wij willen niemand wijsmaken dat een zeil spannen rond de onafgewerkte werven van je voorganger een oplossing biedt voor de staatshervorming, de asielcrisis, de vergrijzing of het begrotingstekort. Als wij de afgelopen twintig jaar zo onze oren hadden laten hangen als déze regering, dan was er vandaag géén sociale bescherming meer."

Op het einde gaf Gennez nog de contouren mee van het nieuwe Pensioenplan van haar partij. De Vlaamse socialisten roepen de federale regering op om de 21 miljard waarmee ze de banken van de ondergang redde in het Zilverfonds te stoppen. "De mensen hebben de banken gered, nu moet de regering de pensioenen redden", pleitte Gennez. Elke werknemer moet ook recht krijgen op een aanvullend pensioen.