De vervuiling door plastic is na de klimaatverandering één van de grootste milieuproblemen van onze tijd. Tegen 2050 zal er evenveel plastic als vis in onze oceanen zitten. Daarom roepen we op om mee te doen aan de actie Mei Plasticvrij


Het probleem van de plasticvervuiling is alomtegenwoordig. Bij de bakker, de slager, in de apotheker, in de buurtwinkel of bij de lokale handelaar, kleine plastic zakjes zijn overal. Alle Belgen samen gebruiken elk jaar 1,1 miljard plastic zakjes. We gebruiken ze heel vaak, maar hergebruiken ze bijna niet. Ze komen vaak als zwerfvuil terecht in ons milieu en het opruimen daarvan kost elk jaar meer dan zestig miljoen euro. 

De actie Mei Plasticvrij wil daar iets aan doen. De initiatiefnemers roepen op om in mei zo weinig mogelijk plastic te gebruiken. Op hun site geven ze heel veel tips over hoe dat kan. Onze partij roept daarom iedereen op aan te sluiten bij deze actie. 

Als partij maken we overigens al langer werk van de aanpak van zwerfvuil. Zo blijft Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe blijft niet bij de pakken zitten. “Het is perfect mogelijk om bijvoorbeeld single use plastic zakjes te vervangen door duurzamere alternatieven (van herbruikbare textielzakjes tot papieren zakjes). In Brussel en Wallonië doet men dat trouwens vandaag al. Zij kiezen voluit voor hernieuwbare zakken. Vlaanderen blijft echter treuzelen en is dus de slechtste leerling van de klas. Daarom zal sp.a blijven ijveren voor een verbod op plastic zakjes”, zegt Steve Vandenberghe.

Kleinere ingrepen kunnen bovendien al veel effect hebben. “Als kustbewoner zie ik elke zomer hoe onze mooie stranden overspoeld worden met vuil”, gaat Vandenberghe verder. “Bij opruimacties halen we tot 50 kilogram plastic afval per kilometer strand op. Het is niet fijn dat onze kinderen tussen die vuilnis moeten spelen, maar het is nog erger dat de kleine plasticdeeltjes die in de zee terechtkomen via de vis die we eten ook in de voedselketen terechtkomen. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook nog eens erg ongezond.”

Daarnaast heeft Vandenberghe er ook voor gezorgd dat de kustgemeenten straks alle vormen van plastic, behalve recycleerbaar plastic, bannen. “Dat is in februari afgesproken tijdens een overleg met de kustburgemeesters. Zo kunnen we de hoeveelheid zwerfvuil op het strand drastisch verminderen en de afvalberg verkleinen. Het voorstel is in eerste instantie gericht aan stranduitbaters en organisatoren van evenementen. De burgemeesters zijn akkoord om alleen nog herbruikbare bekers toe te laten in strandbars, surfclubs en bij grote evenementen aan zee. Niet-recycleerbare bekers, rietjes en plastic bestek zullen niet meer gebruikt mogen worden.”

Voor meer info.