Concreet bepaalt het wetsvoorstel dat het beheerscontract met de NMBS een verbod op wilde stakingen moet voorzien. Dat verbod zou ook voor andere overheidsbedrijven zoals Bpost en Belgacom gelden. sp.a doet niet mee.

“Wilde stakingen – zeker in het openbaar vervoer omdat mensen treinen, bussen en trams gebruiken om naar hun werk te gaan - vind ik absoluut niet kunnen”, verduidelijkte Bruno Tobback op Radio 1. “Maar je lost dat niet op met een wetsvoorstel dat in de praktijk niet haalbaar is. Dat is een illusie dat alleen aan de rechterkant leeft.”

“Het stakingsrecht is een fundamenteel recht. Dit wetsvoorstel biedt geen oplossing. Er zijn al duidelijke afspraken over wat kan en niet kan, ook met de vakbonden. De wetgever kan niet zomaar beslissen om boetes op te leggen wanneer de staking haar niet zint. Wat je wel kunt doen, is met vakbonden afspraken maken waardoor ze verantwoordelijkheid moeten dragen voor hun acties.”

Het wetsvoorstel kwam tot stand met een wisselmeerderheid gevormd door CD&V, Open VLD en N-VA. Bruno Tobback: “Deze wisselmeerderheid betekent twee dingen: ten eerste de drang naar politiek spierballengerol in de aanloop naar de verkiezingen. Want in de praktijk zal dit wetsvoorstel geen wet meer worden in deze legislatuur. Daarvoor is het te laat. Ten tweede is dit een afspiegeling waar velen bij N-VA en CD&V misschien van dromen: een zeer rechtse meerderheid.”

Beluister hier het interview in De Ochtend op Radio 1