In februari 2017 werd Gent officieel voorgesteld als Warme Stad. Warme Stad Gent wil het mentaal welbevinden en de veerkracht van kinderen en jongeren versterken. Intussen krijgen de acties uit het actieplan vorm en gaat Gent vanaf 1 juli 2017 op zoek naar de warmste daad. Die wordt beloond met een citytrip.

Een warme citytrip voor ‘de warmste daad’

Warme Stad Gent reikt met de steun van het Fonds Ga voor Geluk een prijs voor ‘de warmste daad’ uit: een citytrip naar keuze voor jongeren tussen 13 en 25 jaar, ter waarde van 5.000 euro voor een groep.

Hoe kan je deelnemen? Jongeren kunnen tot 20 september 2017 een foto insturen via de website www.warmestadgent.be. Daarbij vermelden ze welk initiatief ze zelf of in groep hebben ondernomen. Het publiek kan vervolgens tot 30 september 2017 via Facebook stemmen op de tien beste foto's. De foto met de meeste likes wint.

Tips voor warme daden? Een bezoek aan eenzame ouderen, een actie tegen pesten, complimentjes uitdelen op straat, enzovoort. Originaliteit wordt beloond! Initiatieven die een groot engagement aantonen en acties die blijvend zijn, maken het meeste kans op de prijs.

De prijs wordt uitgereikt in de week van de Geestelijke Gezondheid: op woensdag 11 oktober 2017, tijdens het evenement Geestig Gent op het Woodrow Wilsonplein. Alvast zeker van de partij die dag zijn Jan Matthijs, Fatih, Radio Gaga en Rauw en Onbesproken. Jongeren kunnen zich ook uitleven in de workshops rap of dans en op een vrij podium.

'1 op 5 kampt met emotionele problemen'

'De Vlaming is een binnenvetter, kan niet goed over zijn emoties praten en durft vaak geen hulp te vragen. Ook jongeren hebben het vaak moeilijk om hun gevoelens te uiten. Een op de vijf jongeren kampt zelfs met emotionele problemen' zegt schepen van Welzijn Resul Tapmaz. 'Met het actieplan Warme Stad Gent willen de Stad Gent, Logo Gezond Plus en het Fonds Ga voor Geluk samen met heel wat partners het welbevinden en de veerkracht van kinderen en jongeren versterken, taboes doorbreken, drempels verlagen en psychische of emotionele problemen bespreekbaar maken.'

'Aan negen jongerengroepen en meer dan 30 Gentse organisaties die met kinderen en jongeren werken stelden we de vraag wat er nodig is om de veerkracht van kinderen en jongeren te versterken. Die bevraging lag aan de basis van de twaalf acties uit het actieplan Warme Stad Gent, die we de komende jaren realiseren in een breed samenwerkingsverband', licht Resul Tapmaz toe.

Warme Stad Gent zelf ook in de prijzen

'Dankzij de steun van het Rode Neuzen Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, worden drie projecten uit het actieplan Warme Stad Gent extra gefinancierd. Dat is zeer mooi meegenomen en een blijk van appreciatie voor het werk dat we in Gent verrichten' aldus Resul Tapmaz.

  • De opstart van een groot project onder de werktitel 'Student in Warme Stad Gent' met alle Gentse hogeronderwijsinstellingen, waarin centraal gefocust wordt op ontmoeting en verbinding tussen studenten. Ook Ladies Circle Leieland steunt dit project.
  • De uitrol van een interactieve stadsgame over de sociale kaart van Gent voor jongeren in samenwerking met EW32 vzw.
  • De opstart van een 'Overkop'-huis: een plek waar jongeren terecht kunnen om te chillen, maar ook als ze vragen hebben, zodat hulp op maat kan aangeboden worden waar nodig. Samenwerkende partners : Het Jongerenadviescentrum (JAC) van het CAW Oost-Vlaanderen, vzw TOPunt, CGG Eclips, RCGG Deinze-Eeklo-Gent, de Afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het UZ Gent, De Stad Gent en het Fonds Ga voor Geluk.

Meer informatie over de wedstrijd 'De Warmste Daad'
Meer informatie over Warme Stad Gent