"De financiële situatie van de meeste gemeenten is niet bepaald rooskleurig en staat onder grote druk", zegt fractieleider Dirk Hermans van sp.a-Kapelle-op-den-Bos. Hij is tevens voorzitter van de financieringsvereniging Finilek, die investeert in energieprojecten, zoals windmolens. "De 52 gemeenten die onder ons werkingsgebied vallen, kunnen een duwtje in de rug goed gebruiken", vult hij aan.

Moeilijke tijden

"Daarom besliste Finilek om de participerende gemeenten financieel te steunen. Normaal was er 3,4 miljoen euro aan trekkingsrechten voorzien. Maar dat bedrag wordt nu verhoogd tot 13 miljoen euro. Voor Kapelle-op-den-Bos alleen betekent dat een ontvangst van 151.686 euro in plaats van 21.656 euro", weet Dirk Hermans.

De gemeente zal die meerinkomsten in juni ontvangen. "Die meevaller is bijzonder welkom in deze moeilijke tijden. De gemeente zou dit bedrag kunnen aanwenden voor kernverfraaiing en het onderhoud van de fietspaden en wegen", zegt Hermans.

Finilek participeert met verschillende partners in Wind4- Flanders dat 25 miljoen euro krijgt om nieuwe windprojecten over heel Vlaanderen uit te bouwen. "Finilek legt daar 4 miljoen euro bij", zegt Dirk Hermans.

"Het gaat dit jaar om vijf projecten en vier projecten volgend jaar. Daarna worden tot 2017 nog andere windprojecten voorzien, tot het bedrag helemaal op is. Er worden daarmee een paar tientallen windmolens gebouwd. De gemeentebesturen kunnen tot eind maart intekenen in de windprojecten. Er is een rendement van 14 procent voorzien. Windenergie legt de gemeenten dus geen windeieren", besluit Hermans.

Verhoogd dividend

In onze regio zullen de gemeentebesturen van Merchtem, Kapelle-op-den-Bos, Opwijk, Asse, Zemst en Londerzeel voordeel halen uit de verhoogde uitkering van Finilek. Ook in het Pajottenland, de Druivenstreek, de regio rond Leuven en de Antwerpse regio krijgen gemeenten een verhoogd dividend uitgekeerd. Kapelle-op-den-Bos was jaren geleden een van de eerste gemeenten in Vlaanderen, die windmolens op haar grondgebied liet bouwen.

Bron: Het Nieuwsblad (04/03/2015)