De Kerkstraat wordt op 9 december officieel geopend voor de bevolking en gaat op 12 december opnieuw open voor autoverkeer, althans het gedeelte tussen de rotonde aan de kerk en de Mudakkers. "De straat wordt een woonerf, waar voetgangers en fietsers voorrang hebben op wagens. Auto's mogen er maximum 20 km/uur rijden," zegt schepen van mobiliteit Walter Cremers.

De Lommelse gemeenteraad keurde gisteren het nieuwe parkeerbeleid goed. "De Kerkstraat is bijna klaar", zegt burgemeester Peter Vanvelthoven. "Om winkelen in Lommel zo aangenaam mogelijk te houden, hebben we niet alleen onze winkelstraat opgesmukt. Wie hier komt winkelen, zal binnenkort ook veel meer gratis kunnen parkeren. 

In de Kerkstraat en de aanpalende straten, dus vlakbij de winkels, kunnen inwoners én bezoekers een half uur gratis parkeren voor een snelle aankoop. Het vroegere Lommelse Kwartiertje wordt dus verruimd tot een half uur gratis parkeren. In de Kerkstraat gebeurt dat via het innovatieve Shop&Go systeem. Op deze Shop&Go parkeerplaatsen parkeer je zonder ticket maximaal 30 minuten. Een sensor in de grond registreert wanneer je aankomt en wanneer je vertrekt. In de andere straten wordt gewerkt met een ticket via nieuwe parkeermeters. Ben je te laat, dan riskeer je een retributie. 

Aangezien de Kerkstraat enkel nog gebruikt zal worden voor ultrakort parkeren in functie van de handelszaken, mag er voortaan tussen 19 uur 's avonds en 9 uur 's morgens en op zondag niet meer geparkeerd worden in straat. In de omliggende centrumstraten mag dat wel nog.

Wie langer wil komen winkelen heeft de keuze:

- Je kan een uur gratis parkeren op de twee dichtsbijzijnde grote parkings op het Michiel Jansplein en het Hertog Janplein, eveneens met een ticket. Na je gratis parkeertijd betaal je een uurtarief van 1,50 euro. Vroeger zou je voor twee uur parkeren 1, 60 euro betalen, nu tien cent minder. Het tarief is geldig tussen 9 en 19 uur. 

- Volledig gratis parkeren kan op de randparkings langs het Huis van de Stad, bij Cultuurcentrum De Adelberg en op het vroegere WICO-terrein aan de Mudakkers.

Het Shop&Go systeem in de Kerkstraat treedt in werking vanaf 12 december. Alle andere wijzigingen gaan pas in vanaf de plaatsing van nieuwe parkeerautomaten begin 2017.