Het Mechelse stadsbestuur trekt een aanzienlijk bedrag uit om de Borzestraat, samen met de Geite- en Blauwehondstraat, op te waarderen. De handelaars van die eerste straat luidden onlangs nog de alarmbel.

"De straat is onaantrekkelijk. Het lijkt wel een achterbuurt van Brussel", klonk het vorige maand in onze krant. Schepen van Middenstand Caroline Gennez (sp.a) kondigde gisteren maatregelen aan. "We hebben voor de drie kleine winkelstraten tussen Bruul en IJzerenleen 800.000 euro ingeschreven in de begroting", zei ze. Wat er precies met het geld zal gebeuren, staat nog niet vast. "We hebben een aantal ideeën, maar moeten ze nog verder uitwerken." De drie straatjes behoren tot het 'kernwinkelgebied' van Mechelen. Bedoeling is dat het 'openlucht shoppingcenter' in de loop van volgend jaar zal worden afgebakend. Bezoekers zullen er via diverse aanlooproutes naartoe worden geleid.

Bruul

Leo Lenaerts, voorzitter van het Bruulcomité, juicht de investeringen toe, maar wijst erop dat ook de Bruul aan vernieuwing toe is. "De straat werd in 1994 aangelegd en was toen een moderne winkelstraat. Nu niet meer", zegt hij. Hij vraagt de stad om na de realisatie van de geplande parkeergarage onder de Schuttersvest en het project Mediamarkt meteen werk te maken van de heraanleg. "De Bruul moet al vanaf de Lange Schipstraat verkeersvrij worden", aldus nog Lenaerts.

Om het aanbod van buurtwinkels buiten het centrum te behouden en versterken komt er ook een actieplan. "De uitbaters zullen worden gevraagd naar de succesfactoren en de moeilijkheden", aldus Gennez.