Het Wintercircus - de voormalige garage Mahy - krijgt een duurzame verwarming: een BEO-veld. BEO staat voor: Boorgaten Energie Opslag.  De boorwerken starten vandaag, op 27 februari 2018, en nemen 14 dagen in beslag. Spectaculair: het Wintercircus zal verwarmd en gekoeld worden met warmte uit de grond.

Onder de concertzaal van het Wintercircus komt een BEO-veld met 34 boorgaten van 150 m diep. Stad Gent investeert 270.000 euro in dit CO2-neutraal systeem. 'Dit is één van de stadsontwikkelingsprojecten waarbij Gent inzet op hernieuwbare energie', vertelt Sven Taeldeman, schepen van stadsontwikkeling en voorzitter van sogent. Dit project moet helpen om van Gent tegen 2050 een klimaatneutrale stad te maken. 

Sinds vorige zomer renoveert stadsontwikkelingsbedrijf sogent de voomalige garage Mahy in het centrum van Gent. 'De werken schieten goed op. Het Wintercircus zal vanaf 2020 kantoorruimte bieden voor organisaties en bedrijven die werken rond digitale innovatie in media', weet Sven. 'De kantoorruimtes komen rond een overdekt binnenplein: het enige overdekte publieke plein van Gent. Onder de middenpiste komt een concertzaal voor 500 personen. Er is ook een café, restaurant en foyer voorzien. Opdat het plein het hele jaar door gebruikt kan worden voor publieke evenementen wordt er voorzien in een minimale comforttemperatuur.'

Warmte uit de grond: verwarming in de winter, verkoeling in de zomer

Om het Wintercircus te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer, zet de Stad volop in op hernieuwbare energie. Onder de concertzaal van het Wintercircus komt een BEO-veld van 240 m² met boorgaten van ongeveer 150 meter diep. De temperatuur van de aarde is op deze diepte constant 8 à 10 graden. Een net van buizen waarin het water door de bodem gekoeld of verwarmd wordt, vormt als het ware een reusachtige chauffage onder de grond.

Het BEO-veld zorgt voor verwarming in de winter en verkoeling in de zomer. Via een gesloten circuit van fijne buizen gevuld met water, dat door de ondergrond loopt, wordt in de zomer het water koeler door de temperatuur van de ondergrond. Dit gekoelde water zorgt in de zomer voor de koeling van het gebouw. In de winter wordt het water in de buizen door de ondergrond opgewarmd en met een warmtepomp op een hogere temperatuur gebracht voor ruimteverwarming. Een win-win voor de energiefactuur én het klimaat. 

Verwarmingsrevolutie

'Dit  unieke project past perfect binnen de verwarmingsrevolutie van de Stad  Gent. Met deze revolutie willen we alvast inzetten op het verwarmen van  gebouwen zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Dit maakt  deel uit van een algemene energietransitie weg van fossiele energie. In  plaats van olie, gas en steenkool halen we in de toekomst onze energie  uit duurzame bronnen: de aarde, de zon, wind of zelfs afvalwater. Het  BEO-veld onder het Wintercircus is een prachtig voorbeeld van de wijze  waarop we aardwarmte gebruiken als bron', vertelt Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat en Energie. 

De techniek van verwarmen met grondwarmte wordt vandaag steeds meer gebruikt bij ziekenhuizen, musea en nieuwbouwprojecten in Gent. Ook individuele Gentenaars kunnen verwarmen met grondwarmte. Wie in een goed geïsoleerde halfopen of open woning woont, kan dit ook thuis overwegen. In Gent kunnen we genoeg energie uit de bodem halen om alle huizen te verwarmen. Burgers die willen weten hoe hun eigen verwarmingsrevolutie eruit ziet, kunnen gratis advies aanvragen bij De Energiecentrale.