Minder verbruik met minder uitstoot en toch vlot en veilig rijden? Het kan met ecodriving! Op initiatief van schepen van energie Caroline Gennez organiseerde de stad Mechelen de afgelopen dagen gratis workshops met rijsimulatoren voor personeelsleden van de stad én voor de geïnteresseerde Mechelaar om zich deze aangepaste rijstijl eigen te maken.

Door de rijstijl te wijzigen kunnen belangrijke winsten geboekt worden op tal van vlakken. “In de eerste plaats is er de economische winst door een brandstofbesparing van 10% en verslijt je wagen minder snel waardoor je kan besparen op onderhoudskosten. Ecodriving leert je ook een verkeersveiligere rijstijl, wat botsingen voorkomt en dus schadekosten vermijdt en bovendien goed voor de portemonnee” zegt Caroline Gennez.
 
Je leert een rustigere rijstijl aan waardoor je stress vermijdt. Zo verlopen uiteindelijk ook de verkeersstromen vlotter. Met andere woorden: ecodriving leert je slimmer en efficiënter te rijden.
 
Maar natuurlijk is het belangrijkste toch het ecologische voordeel. Minder uitstoot van schadelijke stoffen en dus minder broeikasgassen en minder fijn stof in de lucht. Niet alleen een verbetering voor het klimaat maar ook voor de volksgezondheid.
 
Een volledige workshop duurt 2,5 tot 3 uur, en per workshop werd er gewerkt met 5 rijsimulatoren (3 deelnemers/simulator), dus er kunnen 15 personen per sessie deelnemen. In totaal waren er op maandag en dinsdag zo 60 deelnemers. Door gebruik te maken van rijsimulatoren kan elke deelnemer de aangeleerde tips uitgebreid inoefenen met zichtbaar resultaat. Het verschil liep bij vele deelnemers al snel op tot enkele liters minder brandstofgebruik per 100 kilometer, met uiteraard positieve en soms verbaasde reacties als gevolg.
 
“Het stadsbestuur ondersteunt actief het Kyoto-beleid. We gebruiken zelf groene energie, scheppen ruimte voor hernieuwbare energie en werken mee aan de publieke bewustwording. Onze stad voert een modern energiebeleid, waarvan dit initiatief een onderdeel is”, zegt Gennez.
 
“We geloven sterk in deze vorm van praktische bewustmaking en stellen deze actie dan ook open voor iedereen. Met het voorziene budget van 7.500 euro organiseren we in het najaar daarom opnieuw workshops ecodriving in de Mechelse wijken en dorpen. Iedereen die wil kan inschrijven en gratis deelnemen”, besluit Caroline Gennez.
 
10 gouden regels van ecodriving:
1. Schakel op tijd naar een hogere versnelling (vanaf 2500 toeren bij benzine, vanaf 2000 toeren bij diesel).
2. Rij zoveel mogelijk met een constante snelheid.
3. Volg de verkeersstroom en anticipeer. Door voldoende afstand te houden, vermijd je dat je sterk moet remmen.
4. Laat tijdig de gas los wanneer je een kruispunt of verkeerslicht nadert en blijf zo lang mogelijk van alle pedalen (ook niet remmen en niet ontkoppelen).
5. Rem op de motor: laat hierbij de motor zo lang mogelijk in dezelfde versnelling zonder de koppeling in te drukken.
6. Rij niet te snel. Bij snelheden boven de 100km/u is de snelheid de bepalende factor voor het brandstofverbruik.
7. Hou de bandenspanning op peil (elke maand checken!)
8. Maak verstandig gebruik van boordapparatuur (airco, cruise control …)
9. Zorg voor een goede aërodynamica en vermijd overbodig gewicht zoals een fietsenrek, bagagedrager of skibox.
10. Laat je motor niet onnodig draaien (vanaf 30 seconden stilstand schakel je de wagen best uit).
 
Volgende workshops voor inwoners
 
14/09/2009    Battel, Wijkhuis
15/09/2009    Heffen-Leest, Zaal Gretry
16/09/2009    Muizen, Wijkhuis Arsenaal
17/09/2009    Mechelen-Zuid, Wijkhuis     
18/09/2009    Walem, Parochiezaal
21/09/2009    Nekkerspoel
23/09/2009    Centrum, Wijkhuis Deigem