“Eén jaar voor de verkiezingen wordt stilaan pijnlijk duidelijk hoe asociaal de huidige meerderheid van burgemeester Terwingen wel is”, zegt OCMW-raadslid Daan Deckers. “Terwijl er wordt gepocht met besparingen bij het OCMW, blijven de Maasmechelse senioren en zorgverstrekkers in de kou staan. Het aantal dossiers mantelzorgtoelage is sinds de vorige legislatuur met meer dan 94% (!) gedaald, en tegelijkertijd moeten bewoners in woonzorgcentrum Heyvis maar liefst 244 euro per maand meer ophoesten dan vijf jaar geleden. Van sociaal beleid kan je Open VLD, CD&V en NV-A niet betichten.” 

Mantelzorgtoelage
De nieuwe meerderheid besliste in 2013 om de mantelzorgtoelage - een maandelijks bedrag voor Maasmechelaren die voor hun zorgbehoevende ouders/familieleden/kennissen zorgen – enkel nog uit te betalen voor de zwaarste zorgcategorieën. Deckers: “Als gevolg hiervan is het aantal dossiers met 94% gedaald, van 672 in 2012 tot 37 in 2016. Een opgestoken middelvinger naar mensen die dagdagelijks instaan voor de zorg van hun geliefden.”

Woonzorgcentrum Heyvis
Ook de dagprijs in woonzorgcentrum Heyvis kende een drastische evolutie. Deckers maakt de rekensom: “In 2012 bedroeg de dagprijs nog 44,06 euro of 1321 euro per maand. In 2016 betaalde men 52,19 euro/dag of 1565 euro/maand. Op maandbasis moeten de Maasmechelse senioren dus 244 euro meer ophoesten dan vijf jaar geleden, en dat voor dezelfde dienstverlening.”

“Eén zaak is zeker. CD&V, Open VLD en NV-A willen niet dat ouderen thuis verzorgd worden want deze meerderheid heeft geen respect voor de mantelzorgers. Tegelijkertijd maakt ze het rusthuis onbetaalbaar voor een groot deel van de Maasmechelse senioren. Een duidelijke trek-uw-plan boodschap. Met sp.a was het anders én zal het anders zijn”, besluit Deckers strijdvaardig.