Vijfhonderd jaar geleden werd in Leuven het beroemde boek Utopia van Thomas More gedrukt. YOUtopia vond inspiratie bij Thomas More en het stadsfestival 500 jaar Utopia. YOUtopia is een meerjarig samenlevingstraject, bezield door de dagdagelijkse kunst van het samenleven, de kleine ontmoetingen en gesprekken van alle dag.

“Met YOUtopia verkent Leuven niet alleen de historische, utopische visie van More, maar ook de kleine dromen van het dagdagelijkse samenleven”, aldus schepen Vandevoort. “Een utopie hoeft niet de grote, onbereikbare droom van kunstenaars en beleidsmakers te zijn. Zij is ook klein, tastbaar en multidimensionaal en ze ontspringt bij ons, door alle dagen samen te leven. Hier begint verandering.” 

Daarom organiseert YOUtopia van 24 september 2016 tot en met april 2018 inspirerende belevenissen, gesprekken en ontmoetingen. Zo gaat YOUtopia samen met de inwoners van Leuven op zoek naar verhalen en verbindingen die het samenleven tot een kunst maken.

Anderhalf jaar lang, varieert YOUtopia met haar vierluik. Events, pop-ups en diverse belevenissen, verrassen in ‘Stad beleeft’. ‘Stad verhaalt’ gaat op zoek naar stadsverhalen over het alledaagse samenleven. Met ‘Stad in gesprek’, prikkelt YOUtopia om gesprekken aan te gaan. En Leuvense verenigingen ontmoeten elkaar in ‘Stad bouwt bruggen’ om nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Daarnaast biedt YOUtopia de vele Leuvense initiatieven die werken rond de kunst van het samenleven een podium. Zij worden aangemoedigd met een ‘YOUtopia-like’.

YOUtops

De YOUtops zijn een eerste YOUtopia-belevenis en een Belgische primeur. YOUtops zijn compacte, verrijdbare kunstinstallaties op wielen die getransformeerd kunnen worden in grootse, overdekte stadsinfrastructuur. Ze werden ontworpen door People’s Architecture Office (China) & In Certain Places (UK) om publieke plaatsen te verbinden. Met de YOUtops, kunnen Leuvense inwoners en organisaties zich bij weer en wind verbinden.

Zaterdag 24 september werden de YOUtops onthuld op het Ladeuzeplein. Op deze feestelijke openingshappening, ontmoetten inwoners en bezoekers van Leuven elkaar, tussen 12.00 en 18.00 uur, bij een hapje en een drankje, live-muziek of tijdens boeiende workshops. “Samen met de inwoners van Leuven, werd het startschot gegeven voor dit stadsbrede participatietraject. YOUtopia en 500 jaar Utopia creëerden daarom met de YOUtops een eerste gezellige ontmoetingsplek. YOUtopia nodigt de Leuvense inwoners van harte uit om de YOUtops te ontdekken, mee te komen vieren, denken en dromen. Want werken aan de kunst van het samenleven doen we samen”, aldus schepen Vandevoort.
 

Meer info

Denise Vandevoort, schepen van cultuur, schepen van cultuur, deeltijds kunstonderwijs, gelijke kansen, diversiteit en Noord-Zuidwerking, denise.vandevoort@leuven.be