De plannen van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om de Civiele Bescherming te hervormen, dreigen de veiligheid van alle bewoners van Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant in het gedrang te brengen. Jambon wil immers één of zelfs twee van de drie eenheden in Vlaanderen opdoeken, omdat ‘snelheid van interventie’ voor hem niet langer een criterium hoeft te zijn in de werking van de Civiele Bescherming. Sp.a Liedekerke protesteert zaterdag samen met de mensen van de Civiele bescherming van Jabbeke, Brasschaat en Liedekerke tegen die gang van zaken.

Wij kunnen het hiermee onmogelijk eens zijn: bij rampen is elke seconde van levensbelang.  Twee of vier van de zes operationele eenheden sluiten, zoals de plannen nu voorliggen, leidt onvermijdelijk tot langere reactietijd. Zeker wanneer de interventie uit Brasschaat –wat de enig overblijvende eenheid in Vlaanderen zou worden - zou moeten vertrekken. Zelfs de Civiele moet door de files.  Met de sluiting van kazernes zet Minister Jambon de veiligheid van de mensen op het spel.

Daarom zullen op zaterdag 18 maart op de markt van Liedekerke de mensen van de verschillende operationele eenheden van Brasschaat, Jabbeke en Liedekerke, samen met lokale politici protesteren tegen de dreigende sluiting van operationele eenheden. Vanaf 8 uur kunnen de marktbezoekers van de vertegenwoordigers van de civiele bescherming uit eerste hand vernemen welke impact de voorgestelde maatregelen zullen hebben,. Een petitie voor het behoud van de operationele eenheden kan daar worden ondertekend. Er zijn ook raamaffiches beschikbaar om uw steun massaal te demonstreren.