HBVL - 16 april 2015:Het aantal mensen in armoede dat dankzij het Steunpunt Vakantieparticipatie met vakantie kan, is in 10 jaar verzesvoudigd. "Van bijna 21.000 in 2005 tot 123.000 in 2014. Toch verhoogt het budget al enkele jaren niet meer", zegt Vlaams Parlementslid Els Robeyns (sp.a). "Met meer geld zouden we nog veel meer mensen kunnen helpen", voegt Roeland Schaeken van de vzw Horizont toe.

"De afgelopen vier jaar zijn er liefst 23 procent deelnemers bijgekomen, maar het budget is al die tijd hetzelfde gebleven", zegt de Wellense Els Robeyns, die de cijfers heeft opgevraagd bij minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA). Vooral het aantal daguitstappen via het Steunpunt Vakantieparticipatie is spectaculair gestegen: van 14.865 in 2005 tot 103.131. De individuele vakanties gaan van 1.567 naar 5.842, de groepsvakanties van 1.238 naar 7.420 en de georganiseerde vakanties van 3.183 naar 6.708. Om die reizen te organiseren krijgt het Steunpunt een werkingsbudget van de Vlaamse regering. "In 2005 was dat 51.000 euro en nu stagneert dat al enkele jaren op bijna 300.000 euro. Dat verontrust me, want het aantal mensen in armoede neemt toe en dit is vaak hun enige kans om van een uitstap of een vakantie te genieten."

Vakantiebeurs

"Het probleem is dat mensen die in armoede leven vaak niet de weg vinden naar ons aanbod", zegt Roeland Schaeken van vzw Horizont, die gespecialiseerd is in vakanties voor mensen met een beperkt budget. De partnerorganisatie van het Steunpunt Vakantieparticipatie heeft vijf kantoren in Limburg. "Je hebt net personeel nodig om die mensen te begeleiden. We krijgen van de Vlaamse overheid subsidies voor een half personeelslid en een klein beetje geld voor de werking. De uitstappen zelf worden trouwens niet betaald door de Vlaamse overheid: daarvoor maakt het Steunpunt afspraken met privépartners. Het zijn de parken, de dierentuinen en de hotels waar wij mee samenwerken die de korting geven. Voor de trein krijgen we zelfs geen enkele korting. Als we naar zee gaan of naar de zoo, dan is het gros van ons budget voor het vervoer."Ook Horizont heeft de afgelopen jaren het aantal deelnemers zien toenemen. "We hebben in 2014 8.140 boekingen genoteerd, we zijn elk jaar met zo'n 30 procent gegroeid. Maar we zouden nog veel meer mensen kunnen helpen. In februari houden we een vakantiebeurs en in één dag tijd zijn onze reizen uitverkocht. We bieden allerlei uitstappen en vakanties aan. We hebben pas een vakantie gehad in Gors- Opleeuw en binnenkort volgen er nog weekends aan zee en trips naar Voeren, Zeeland en de Provence."

Tekst: artikel verschenen in het Beland van Limburg van 16/04/2015.