Leuven ontvangt in samenwerking met India House Leuven van 13 tot 17 november een zestigtal masterstudenten uit India. “De studenten hebben de ambitie om hun familiebedrijf over te nemen en komen hier kennismaken met onze Vlaamse kmo-cultuur”, zegt schepen van Economie Mohamed Ridouani. Het bezoek past binnen de ambitie van de stad en Leuven MindGate om Leuven internationaal naar de absolute top te brengen op vlak van technologie, gezondheid en creativiteit.

In april 2016 leidde schepen Ridouani een economische missie naar de Indiase stad New Delhi om het Leuvense potentieel rond gezondheid en hightech in de kijker te zetten. Met resultaat, want er lopen verschillende gesprekken om een samenwerking tussen de twee steden op poten te zetten.
 
Nieuwe samenwerkingen tussen Leuven en India
Een van de concrete gevolgen van de ontmoeting in New Delhi is het bezoek van zestig masterstudenten van het gerenommeerde Narsi Moonji Institute of Management Studies. “Ze zullen naast de Leuvense bedrijven imec, AB Inbev en 3D Systems ook verschillende kmo’s in onze provincie bezoeken”, zegt Ridouani. “Zo ontdekken ze onze Vlaamse kmo-cultuur, waar het hart en de ziel van onze economie ligt, bij ondernemers die het creëren van waarde, innovatie en langetermijnstrategie vooropstellen. Dat sluit perfect aan bij de opleiding van bezoekende studenten, die een speciaal programma voor family-business management volgen.”
 
Ook met onze jonge ondernemers van onder meer de KU Leuven en UC Leuven-Limburg en verschillende spin-off’s staan er ontmoetingen op het programma. Samen trekken ze er in Leuven op uit, om bijvoorbeeld de talloze Leuvense cafés een bezoek te brengen. “Het is een buitenkans om deze groep jonge ondernemers te ontvangen. Er kunnen contacten uit voortvloeien die hun hele carrière standhouden”, aldus Ridouani. “Een goede relatie met India is ook voor Leuven een goede zaak. Onze bedrijven en instellingen kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren voor de gezondheidszorg in India, en tegelijk een nieuwe afzetmarkt in de grootste democratie ter wereld aanspreken, wat voor werkgelegenheid in onze regio kan zorgen.”
 
"De masterstudenten uit India bekleden wellicht binnen enkele jaren een topfunctie binnen hun familiebedrijf. Daarom vinden we het als werkgeversorganisatie belangrijk om nu al een band te kweken met de toekomstige bedrijfsleiders uit een opkomende economie als India", zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant.
 
Het is de bedoeling dat dit bezoek een jaarlijks terugkerende afspraak wordt, om zo de banden tussen de Leuvense regio en India aan te halen. De organisatie ligt in handen van India House Leuven, met de steun van stad Leuven en Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant.
 
Ook voor de Leuvense bedrijven was het bezoek aan New Delhi in april een voltreffer. Zo zal Materialise meewerken aan een pilootproject dat gezondheidszorg en 3D-printen samenbrengt. UZ Leuven en imec gaan samenwerken met het All India Institute Of Medical Science, het grootste en meest prestigieuze medisch onderzoekscentrum in India.  
 
Nanotechnologiebedrijf imec zal een project uitwerken om de luchtkwaliteit in de stad te monitoren. “Wetende dat New Delhi de meest vervuilde stad ter wereld is, zal dat voor de bevolking heel wat teweeg brengen”, zegt Ridouani. Op het niveau van de steden zal Leuven een aantal ambtenaren uit New Delhi ontvangen. “Zij zullen hier een soort stage volgen, om bij te leren en goede praktijken mee terug naar New Delhi te nemen”, zegt Ridouani. Ook KU Leuven Research & Development zet een soortgelijke kennisuitwisseling op poten met de Indiase grootstad.
 
India House Leuven stimuleert relatie tussen Leuven en India
Leuven werkt op vele vlakken samen met India. Een toenemend aantal Indiase studenten en onderzoekers maakt zijn opwachting aan de KU Leuven, imec en tal van spin-off bedrijven. Ondertussen woont in Leuven de tweede grootste populatie Indiërs in België, na Antwerpen.
 
Om de relaties tussen Leuven en India te stimuleren op cultureel, economisch, academisch en wetenschappelijk vlak, werd in oktober 2013 het India House Leuven opgericht, een samenwerking tussen stad Leuven, KU Leuven, Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en verschillende culturele en sociale organisaties.