Vanaf het weekend van 16 en 17 juni zal er geen huisarts van wacht meer zijn in Essen. Open VLD-minister De Block legt de verplichting op om in heel België ‘huisartsenwachtposten’ op te richten die gelinkt moeten zijn aan een ziekenhuis. De huisartsen van Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Brecht en Brasschaat hebben daarom een wachtpost opgericht in Klina. sp.a-gemeenteraadslid Arno Aerden begrijpt dat dit nodig is om de spoeddiensten te ontlasten en dat het in sommige gemeenten misschien een oplossing kan zijn. Doch voor Essenaren betekent dit een serieuze stap achteruit.  Het AZ Klina is immers al snel ruim 30 à 40 minuten rijden.

“Al tijdens de gemeenteraad van april 2017 vroeg ik om verduidelijking omtrent dit punt. OCMW-voorzitster Imelda Schrauwen (CD&V) gaf aan dat er contact zou genomen worden met de Essense huisartsen, maar nu blijkt dat dit contact niet plaatsvond,” stelt Aerden. De OCMW voorzitster verklaarde dat de beslissing toch al was genomen. Een overleg met de huisartsen had nog weinig zin volgens haar, aangezien de oprichting van de huisartsenwachtpost vanuit de hogere overheid wordt opgelegd.

Arno Aerden haalde aan dat het verdwijnen van de wachtdienst in Essen bijzonder nadelig is voor de inwoners van onze gemeente. De reis naar Klina duurt vanuit Essen immers het langst. “Je zal maar een alleenstaande moeder zijn of een bejaarde zonder auto. Op het openbaar vervoer kan je ook niet rekenen, want er rijdt geen bus vanuit Essen naar Brasschaat.” Iemand die zich niet naar Klina kan verplaatsen kan wel vragen dat er een huisarts langskomt, maar de vraag is of dat ook effectief gaat werken. Uit Nederland horen we immers slechte commentaren op een soortgelijk systeem. Aerden vroeg tijdens de gemeenteraad van mei alvast om verduidelijking.

Wat een bijkomend probleem kan worden is dat ook de apothekers mogelijk geen wachtdienst meer zullen aanbieden. Aerden gaf aan dat hij hier snel duidelijkheid over wil, én dat de Essenaren hierover vervolgens degelijk moeten worden geïnformeerd.

De huidige federale regering bespaart, vooral onder impuls van N-VA, erg veel in de zorgsector: op het verplegend personeel, op kinesisten, op terugbetalingen van medicatie, …  Ouderen, zieken en zwakkeren zijn daar de dupe van. “Nu treffen de besparingen nogmaals rechtstreeks onze gemeente. Een aantal jaar geleden schafte Vlaams minister Weyts (N-VA) bv. de veelgebruikte belbus in onze regio af in het kader van besparingen. Nu dwingt men zieke Essenaren om in het weekend naar Brasschaat te rijden voor een dokter van wacht. De ‘kracht van verandering’ wordt stilaan duidelijk en almaar meer voelbaar, besluit Aerden.