Zo weet Wendy Pattyn, een bewakingsagente, al zeker dat ze geen eigen huis zal kunnen kopen. “Voorlopig woon ik nog bij mijn ouders. Natuurlijk droom ik ervan om ooit een eigen huis te hebben, maar nu de woonbonus hervormd wordt, moet ik die droom noodgedwongen uitstellen. En dat terwijl het voor CEO’s nog makkelijker zal worden om een jacht te kopen...”

Valentijn Despeghel, een landschapsarchitect en bestuurder van curieus Ieper merkt dan weer dat cultuur te duur wordt. “Cultuur en diversiteit verbinden mensen, dat merk ik als bij curieus maar al te goed. Met laagdrempelige projecten halen soms zelfs mensen uit een isolement. Toch wil de factuurregering-Bourgeois liefst 5 miljard euro op sociaal-culturele zaken besparen. Dat is niet verbinden, maar ontbinden. Wie het goed heeft, zal zich nog altijd alle vormen van cultuur, sport, enzovoort kunnen permitteren, maar als het water je nu al aan de lippen staat, mag je cultuur vergeten. Alleen al door de extra uitgaven voor gas, water en elektriciteit zullen mensen noodgedwongen moeten besparen op cultuur en sport. Als daar bovenop ook nog eens de lidgelden en toegangskaarten duurder worden, gaan we nog meer mensen in een isolement duwen.”

Hedwige Verschaeve was vroeger schepen van burgerlijke stand, maar zou nu andere dingen zeggen. Want wie nu kinderen heeft, wordt gestraft. “Als schepen van burgerlijke stand zei ik bij een huwelijk altijd: koop maar veel kinderen, want zij zullen later onze pensioenen betalen. Nu beklaag ik me dat ik dat gezegd heb. Wie nu veel kinderen heeft, wordt zwaar gestraft door de nieuwe regering. Die gaat ervan uit dat als de rijken het goed hebben, iedereen het goed zal hebben. Wij gaan ervan uit dat als het werkvolk het goed heeft, iedereen het goed heeft.”

Ook Freddy D’Havé, een leraar op rust, weet dat rondkomen voor wie op rust is, niet evident wordt. “Het gemiddelde gezinsinkomen van ouderen is er de laatste jaren alleen maar op achteruit gegaan, blijkt uit diverse studies. Tot voor een paar jaar hadden nog 66 procent een gemiddeld inkomen van 1.500 euro. Nu is dat gezakt tot 61 procent. Daarmee zitten we op het niveau van Portugal. Rondkomen met 1.500 euro met twee is natuurlijk niet evident. Als er dan nog een hap af gaat voor het openbaar vervoer, dan moet je ergens anders op besparen. Je sociaal leven terugschroeven en thuis blijven, bijvoorbeeld. Voor bijvoorbeeld het vrijwilligerswerk zou dat heel nefast zijn, want heel wat ouderen nemen de bus om vrijwilligerswerk te doen.”