Stad Gent ondersteunt de Gentse amateurkoren met nieuwe subsidie

Sinds begin 2017 kunnen naast fanfares, harmonieën en brassbands ook erkende Gentse koren een subsidie aanvragen bij de Stad Gent ter ondersteuning van hun werking. Tijdens dit eerste jaar vroegen al 25 koren deze subsidie succesvol aan.

Stimulans voor de Gentse muzieksector

De Stad Gent werd in 2009 bekroond met de prestigieuze titel UNESCO Creative City of Music. Eén van de troeven die een belangrijke rol speelden in de toekenning van deze titel is het grote aantal muziekgroepen en -verenigingen die in Gent actief zijn. Zowel in de amateurkunsten als in de professionele sector.

Via verschillende subsidiekanalen wil de Stad Gent een extra impuls geven aan deze bloeiende sector van gedreven muzikanten die Gent cultureel mee op de kaart zetten. Zo worden speelkansen voor muzikaal talent vergroot door de subsidiëring van Gentse cultuurhuizen en festivals. Creatiemogelijkheden worden gestimuleerd door projectsubsidies en door subsidies voor de bouw van repetitieruimtes. Amateurmuziekverenigingen, die vaak een grote gemeenschapsvormende rol hebben, kunnen daarnaast ook financiële ondersteuning krijgen voor hun artistieke en sociaal-culturele werking.

Nieuwe werkingssubsidies voor 25 Gentse koren

Sinds 2006 kunnen erkende Gentse fanfares, harmonieën en brassbands bij de Stad Gent terecht voor werkingssubsidies. Dit subsidiereglement werd begin 2017 uitgebreid naar erkende Gentse koren, samen met een verhoging van het totale subsidiebudget van 10.000 euro naar 30.000 euro. Muziekverenigingen die in aanmerking komen voor de subsidie krijgen elk eenzelfde basisbudget, met daar bovenop een variabele werkingssubsidie, afhankelijk van het aantal concerten die ze spelen. De toegekende subsidies variëren tussen 341 euro en 1.334 euro.

In de eerste subsidieronde, sinds de goedkeuring van het nieuwe reglement, vroegen 25 Gentse koren (naast 19 fanfares, brassbands en harmonieën) succesvol de subsidie aan.

'Door deze nieuwe subsidie aan de Gentse koren versterken we opnieuw de amateurkunsten. Zij zorgen voor een cultureel aanbod met een lage drempel en ze versterken de sociale samenhang. En onderzoek heeft bewezen: zingen verhoogt de weerstand en vermindert de stress. Samen zingen maakt mensen gelukkiger en zorgt voor een groter wij-gevoel. Iedereen vaart er wel bij!'  Annelies Storms, schepen van cultuur, toerisme en evenementen