Monika Sie Dhian Ho (ex-directeur Wiardi Beckman Stichting, wetenschappelijk bureau voor de sociaal-democratie, Nederland) leidt de dag in. Ze neemt de vier grote thema’s van de sociaal-democratie onder de loep. Hoe gaan we in de 21ste eeuw om met bestaanszekerheid, goed werk, verheffing, en binding? Frank Vandenbroucke (Universiteit van Amsterdam, Leerstoel Herman Deleeck Universiteit Antwerpen) rondt de voormiddag af met een gastcollege onder de titel ‘De sociale betekenis van de Europese Unie, tussen doemdenken en naïviteit’. 

Tussen de inleiding en het gastcollege zijn er vier werkgroepen.

Peter Muyshondt (auteur van het boek ‘Broers waren we’ over zijn aan drugs overleden broer) heeft meer over de onzin van de ‘Oorlog tegen drugs’ en hoe de strijd tegen drugs dan wel moeten worden gevoerd. Bart Martens (ex-parlementslid sp.a en expert leefmilieu en energie) presenteert het afvalplan van sp.a: concentreer de verwerking in de haven en gebruik stedelijk afval als energiebron voor schepen en gebouwen. Bart Van Nuffelen (theaterregisseur en auteur, Martha!tentatief) komt vertellen over Het Bureau voor Stedelijk Enthousiasme. Hoe gaan de Antwerpse theatergezelschappen Martha!tentatief en het Toneelhuis om met de snel veranderende stad? Jorn Verbeeck (ex-transitiemanager circulaire economie OVAM, sp.a-gemeenteraadslid Kontich) schetst een beeld van de stad van de toekomst, en hoe we slimmer en efficiënter kunnen omgaan met grondstoffen, energie en afval. 

Kinderen worden op de Zomeruniversiteit niet 'opgevangen'. Zij werken er - net als de grote mensen - inhoudelijk. Ze dromen over de stad en verkennen het wonderland van het denken. Met Sarah Keuleneer van stripwinkel TseTse al tekenend. Met Ed Weijers en Ilse Daems filosoferend.

De Zomeruniversiteit is gratis, maar vanwege het beperkt aantal plaatsen is inschrijven verplicht. Reserveer meteen je ticket via deze link.

 

Overzicht programma

9.00 uur      Onthaal en koffie
9.30 uur      Lezing door Monika Sie Dhian Ho
10.15 uur    Werkgroepen
11.30 uur    Lezing door Frank Vandenbroucke
12.30 uur    Receptie met drankje en broodjes

 

Praktisch

Zomeruniversiteit 16
DE Studio
Maarschalk Gerardstraat 4
2000 Antwerpen