Dat het "Actieplan Jongvolwassenen" klaar is, is op zich een goede zaak. Maar het heeft veel te lang geduurd voor het plan er was en zonder budget en concrete acties dreigt het een "lege doos" te worden. Dat zegt Vlaams parlementslid Tine Soens (sp.a) in een reactie aan Belga.

Het "Actieplan Jongvolwassenen" zat al langer in de pijplijn, maar is nu helemaal rond. Het plan moet een gekend maar pijnlijk probleem in de jeugdhulp aanpakken. Sommige kwetsbare jongeren vallen na een traject in de jeugdhulp op hun 18de verjaardag in een zwart gat. Ze staan plots - al dan niet zelf gekozen - op eigen benen.

Het is een debat dat vorig jaar opnieuw oplaaide na de tragische dood van Jordy B., de 19-jarige jongen die na een verleden in een jeugdinstelling van ontbering stierf in een tent in de Gentse Blaarmeersen. Nu is er een plan klaar met acties om die overgang naar de meerderjarigheid beter te begeleiden.

Oppositiepartij sp.a is "opgelucht" dat het plan er is. Maar dat het na de dood van Jordy B. nog een jaar geduurd heeft voor er een plan klaar is, is voor sp.a-politica Tine Soens "onbegrijpelijk". Inhoudelijk staan er volgens Soens wel goede zaken in het plan, zoals het individuele 'groeiplan' vanaf 16 jaar en de rondetafel voor de 18de verjaardag.

Maar Soens heeft toch een aantal bedenkingen. "16 jaar is veel te laat om aan een traject beginnen te denken. Waarom geen individueel traject met een persoonlijke begeleider vanaf de leeftijd van 11, 12 jaar?", aldus Soens.

De sp.a-politica vindt ook dat de regering dringend met meer middelen over de brug komen. "Als we instellingen en begeleiders in staat willen stellen om jongeren op de drempel van de volwassenheid op een goeie manier te helpen, dan moet de Vlaamse regering investeren", aldus Soens. "Zonder budget en zonder concrete acties dreigt dit een lege doos te zijn", meent het sp.a-parlementslid.

Verscheen eerder bij Belga.