curieus is benieuwd naar wat cultuur al niet kan betekenen voor haar bekende en minder bekende sympathisanten.  We peilen naar hun culturele voorkeuren en willen weten wat hen kan boeien, waar ze van wakker liggen en welke culturele belevenis ze dit jaar graag zouden meemaken of organiseren. Eind augustus spoorden we naar Mechelen, om te peilen hoe het met de culturele ziel is gesteld van Caroline Gennez, voorzitter van sp.a.

Ben jij een cultuurfreak? Naar welke culturele activiteit ben je onlangs nog geweest? Denk ruim want curieus bekijkt cultuur in de brede zin van het woord.  Cultuur is meer dan kunst met de grote K.
"Ik heb nogal een culturele periode achter de rug (lacht). Toen ik onlangs in Parijs was heb ik de tentoonstelling “Figuration Narrative” bezocht in Le Grand Palais. Dat is een Franse avant-garde kunststroming, die in de jaren ’60 een soort van Frans antwoord gaf op de Pop Art. Op 11 juli ben ik met mijn ouders naar de ‘Gulden Ontsporing’ geweest op de Grote Markt in Brussel, gezellig.  In Mechelen heb ik de Kindercultuurmarkt bezocht, die daar werd georganiseerd naar aanleiding van de Anno Expo activiteiten (over expo ’58). Dat was de week voordat curieus de Anno Expo tentoonstelling bezocht heeft. En dan ben ik ook nog naar Atropa gaan kijken, het derde luik in het drieluik van Guy Cassiers en Tom Lanoye over macht. Heel goed!"

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
Iets minder boeken dan normaal. Ik ben nu bezig aan de Biografie van Barack Obama. Eind augustus ben ik naar de democratische conventie in Denver geweest.  Ik wilde van de man wat meer weten nadat ik hem in levende lijve had ontmoet. Daarnaast ben ik ook bezig in “Van Drees tot Bos” over de recente geschiedenis van de Nederlandse PvdA.

Welk boek staat er op jouw verlanglijstje?
Alles van Coetzee en Marai dat ik nog niet gelezen heb.

Stel dat je zelf een culturele activiteit kan in elkaar steken, wat zou je dan organiseren?
Ik denk dat ik zou gaan voor een kruising tussen toogdebatten, meningen en goed theater. Met wat stand up comedy talent in de rand en muziek achteraf. Een avond met van alles wat eigenlijk.

Van welke tv word je blij?
Vooral van de ‘Tranches de vie’ van Man Bijt Hond en van de hilarische humor van Tragger Hippy. En als er een WK of een EK voetbal is, dan vind je me vaak in een café waar de mensen samen naar de match kijken.

Is er een kunstenaar die je een warm hart toedraagt?

Massa’s! Arcade Fire, Mulisch, … Ik ken hen niet persoonlijk maar ik bewonder hun creativiteit of hun eruditie, in het geval van Mulisch.

Welk televisieprogramma jaagt jou op de kast?

Alle exhibitionistische reality. Pijnlijk. Soms letterlijk: Brigitte Nielsen laat op RTL een borstlifting doen. Soms ook figuurlijk: Jo Vally, Ignace Crombez, …

Wat is je favoriete muziek? Welke CD heb je recent nog gekocht of beluisterd?

De nieuwe dEUS (Vantage point) vond ik heel goed. Ook de nieuwe REM mag er wezen, na al die jaren dat die al bezig zijn. Ik ben begin dit jaar naar Arcade Fire gaan kijken in Vorst Nationaal. Van dat optreden was ik echt helemaal overdonderd. Sindsdien ligt Neon Bible (hun laatste CD n.v.d.r.) thuis vaak naast de CD-speler.

curieus geeft jong beginnend talent graag een kans. Welk beginnend talent zou jij een hart onder de riem willen steken?
Een graffiti art gezelschap uit mijn eigen home town, Mechelen. Op de laatste nieuwjaarsreceptie van sp.a in Mechelen hebben ze het decor van het podium helemaal beschilderd voor ik ging speechen. Indrukwekkend snel en mooi. Onlangs heb ik ze mijn kantoor in het Mechelse stadhuis onder handen laten nemen. Weliswaar maar één muur (lacht).

Kan kunst de wereld redden?

Toch minstens een beetje. Zonder cultuur en kunst redt de wereld het niet.

Tot slot: Stel, je mag een curieuswens doen, welke activiteit of actie zou je graag door curieus georganiseerd zien?

Ik denk dat ik ook hier naar een totaalpakket neig: een theater-, zang- en improvisatiewedstrijd waar jong talent zijn of haar ding mag doen, afgesloten door een spetterende curieuskwis en een fuif. Begin er maar aan (lacht)!