Hij was een van de vier voorzitters die de groenen er wel graag bij wilden in Di Rupo I, maar sp.a-chef Bruno Tobback wilde er de regeringsvorming niet voor blokkeren. "Open Vld wilde dat wel om de groenen eruit te krijgen. Fair enough, dan zijn ze twee keer onverstandig."

Tobback miste zijn entree niet. Op zijn allereerste vergadering kwam hij bijzonder fel op voor de aanwezigheid van Groen! en Ecolo, zo fel dat Open Vld-voorzitter Alexander De Croo in een woede-uitbarsting ontstak. "Was ik fel? Ik heb gewoon mijn standpunt verkondigd. Ik was duidelijk, dat wel. Maar als ze dat al straf vinden, dan zit ik toch met tere zieltjes aan tafel."

De sp.a-voorzitter betreurt de exit van de groenen. "Het staat niet in mijn verkiezingsprogramma dat ik absoluut wil regeren met de groenen, ik heb er mijn lot nooit aan verbonden. Maar ik vind het geen goed idee om zonder hen te regeren. Omdat ze een gelijkgestemde partij zijn, omdat we nu geen Vlaamse meerderheid hebben dat zou een bijkomende kwaliteit geweest zijn van een regering met acht en omdat het een groot risico inhoudt om twee partijen te dumpen. Je hebt de staatshervorming met acht gemaakt, het lijkt mij niet meer dan logisch om ze met acht uit te voeren."

Twee keer onverstandig

"Ik zou niet durven twijfelen aan de goede bedoelingen van de groenen, ze gaan de staatshervorming niet dwarsbomen. Maar de realiteit is dat het regeringswerk en de staatshervorming elkaar geregeld zullen tegenkomen. En beïnvloeden. Dat is vragen om complexiteit en dat is overbodig risico's nemen."

Toch gaven Tobback en co. hun verzet na een dag op. Open Vld en CD&V halen hun slag thuis. "Vooral Open Vld dan. Kijk, ik heb mijn mening gezegd, iedereen weet dat de sp.a liever met de groenen had geregeerd. Maar ik wil ook de regeringsvorming niet blokkeren. Open Vld wilde dat wel. Fair enough, dan zijn ze twee keer onverstandig. We hebben echt geen tijd om elkaar nu nog twee weken in de ogen te zitten kijken. We moeten zo snel mogelijk 10 miljard zoeken, de klok tikt."

Sp.a is nu de enige linkse partij aan Vlaamse kant, maar Tobback is niet bang geïsoleerd te raken. "Het zou makkelijker en comfortabeler zijn met de groenen. We delen veel doelstellingen. Maar hun afwezigheid verandert niets aan onze houding, we zullen extra fel vechten voor onze gemeenschappelijke doelstellingen. Zonder Groen! wordt het akkoord misschien nog groener. Ik heb liever nooit oppositie, dat geef ik toe. Maar dan moet je niet regeren. Als we er de komende weken voor zorgen dat we een goed regeerakkoord onderhandelen, moeten we geen oppositie vrezen."

Wel een mooie bijkomstigheid: de koek moet zonder de groenen over minder partijen verdeeld worden. "De postjes maken me echt niet uit. Op mijn allereerste partijbureau als voorzitter heb ik gezegd dat ik bereid zou zijn een ministerportefeuille af te staan aan de groenen. Niemand heeft mij toen tegengesproken."

(De Morgen (JV), 14/10/2011)