Op verzoek van sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen zal de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen zich vandaag met minister van Buitenlandse Zaken Reynders buigen over de verkiezingen in de DemocratischeRepubliek Congo (DRC). Van der Maelen zal ervoor pleiten dat onafhankelijkeinternationale experts de electorale uitslag kritisch bekijken. "De overvloed van onregelmatigheden ondermijnen een geloofwaardige uitslag. Zonder legitimiteit krijg je geen stabiliteit. België mag niet toelaten dat de democratie van de Congolezen afgepakt wordt."

Op 28 november 2011 vonden de tweede verkiezingen in de geschiedenis van de DRC plaats. Duizenden waarnemers uitalle hoeken van de wereld hielden een oogje in het zeil in de stembureau's. Maar toen de stemuitslagen naar de nationale onafhankelijke kiescommissie vertrokken, waren de meeste observatoren het land al uit. Prominente organisaties zoals de International Crisis Group en het Carter Center rapporteerden dat toen de meeste onregelmatigheden plaats vonden. Volgens hen vertoont het eindresultaat, de overwinning van uittredend president Joseph Kabila, een gebrek aan geloofwaardigheid.

Iedereen houdt zijn adem in. De situatie is bijzonder explosief. Tegenstanders van Kabila weigeren het resultaat te erkennen, voorstanders weigeren de resultaten te herbekijken. "Zonder legitimiteit is de broodnodige stabiliteit onmogelijk. België moet in de internationale gemeenschap pleiten om een speciaal comité van internationale experts op de been te zetten die de kiescommissie bijstaat om de onduidelijkheden en onregelmatigheden kritisch te bekijken. Bij de laatste verkiezingen in Haïti bewees die bijstand haar nut. We mogen niet toelaten dat de democratie van de Congolezen afgepakt wordt", besluit Van der Maelen.