Uit de recentste berekeningen van het Vlaams Energieagentschap (VEA) blijkt dat het plaatsen van zonnepanelen ook zonder subsidies intussen veel geld opbrengt omdat ze enerzijds een pak goedkoper zijn geworden en anderzijds veel performanter. Ook de netvergoeding die eigenaars van zonnepanelen moesten betalen, is intussen weggevallen.

“De hervorming van de groene stroom werpt duidelijk vruchten af”, laat Freya Van den Bossche weten. “De subsidies werden destijds ingevoerd om het grote publiek aan te moedigen zonnepanelen te plaatsen en om hen een rendement van vijf procent te garanderen. Voortaan zijn zonnepanelen ook rendabel zonder overheidssteun. Dat betekent dat we de consument meer groene stroom kunnen geven voor minder geld.”

Ook de sector van de zonne-energie reageert opgetogen op het stopzetten van de subsidies. In Het Nieuwsblad (17/01) zegt Alex Polfliet (zaakvoerder Zero Emission Solutions) dat de beslissing om de subsidies stop te zetten, bewijst dat vandaag de dag zonnepanelen goedkopere energie leveren dat het gewone elektriciteitsnet.