“De bus of tram zijn een prima alternatief om de files aan te pakken”, zegt Rob Beenders. “Alleen doet De Lijn te weinig inspanningen om de Vlaming te overtuigen de auto te laten staan in ruil voor bus of tram.”

In 2003 zorgde onze partij ervoor dat wie zijn nummerplaat in leverde, een Buzzypas of Omnipas kon krijgen. “Sinds 2016 is die mogelijkheid volledig afgeschaft, maar het alternatief voldoet niet”, zegt Vlaams Parlementslid Rob Beenders.

Dat alternatief zijn de Groene Mobizones “Maar dat alternatief werkt alleen maar in een stedelijke omgeving, waar er een multimodaal aanbod is”, zegt Beenders. “In Limburg is dat Hasselt en Genk. Maar daarbuiten, op het platteland, is er geen enkele aanmoediging meer om de auto te laten staan. We worden totaal niet meer aangezet om na te denken over ons autogebruik. De auto wordt integendeel alsmaar noodzakelijker. Het openbaar vervoer wordt steeds verder afgebouwd en in landelijke gebieden daalt het aanbod, rijden er minder belbussen,...”

Volgens Beenders is het stopzetten van de inruilmogelijkheid niet meer dan een besparingsoperatie. “De Vlaamse regering wil af van deze gratis abonnementen, omdat ze niet bijdragen aan de kostendekking.”