Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil de wet rond private veiligheid moderniseren. Een nieuw wetsontwerp versoepelt onder meer de regels rond private bewaking en veiligheid bij het openbaar vervoer. Sp.a is op zich niet gekant tegen een update, maar vindt dat het wetsontwerp geen duidelijke grenzen trekt. Ze dwong woensdag een extra reeks hoorzittingen af in de commissie Binnenlandse Zaken, waar experts een en ander moeten uitklaren.

Klassenveiligheid

De oppositie beroept zich op een advies van de Raad van State om het wetsontwerp van Jambon aan te vechten. De Raad stelt dat een - gedeeltelijke - privatisering van de politiediensten in principe niet ongrondwettelijk is, maar wel duidelijk afgebakend moet zijn.

En daar wringt volgens Kamerlid Alain Top (SP.A) net het schoentje. 'Hoe ver gaat dit? Tijdens de solden wil de minister winkelstraten laten bewaken door privéfirma's. Dat zijn dan zogezegd “uitzonderlijke omstandigheden”. Maar als de overheid dit al niet meer kan, hoe kan ze dan nog instaan voor de veiligheid van de burgers?'

'Ook bij de financiering heb ik nog veel vragen', zegt Top. 'Grote ondernemingen kunnen hun eigen beveiligingskosten misschien wel dragen, maar voor kleinere organisaties ligt dat lang niet zo voor de hand.' Zo dreigt een klassenveiligheid te ontstaan. 'Wie het kan betalen, krijgt politie- én private beveiliging. Wie dat niet kan, moet het stellen met de afgeslankte politiediensten', aldus Top.

Kostenplaatje

Jambon ontkent niet dat er aan private beveiliging een kostenplaatje hangt, maar wil het voor ondernemingen vooral mogelijk maken om extra beveiliging in te schakelen. De minister maakt zich ook sterk dat de overheid de controle op veiligheid bewaart via de vergunningen van de beveiligingsfirma's. Indien nodig kunnen die ingetrokken worden.

Ook CD&V lijkt zich nu achter de 'wet-Jambon' te scharen. Nochtans stonden de christen­democraten lange tijd op de rem wat het uitbesteden van politietaken betreft. 'Wat de minister hier voorlegt, is voor ons in grote lijnen aanvaardbaar', zegt Kamerlid Franky Demon (CD&V). 'Nieuwe hoorzittingen lijken ons overbodig.'

Daarvan is Alain Top niet overtuigd: 'Er zijn nog te veel onbeantwoorde vragen.'

Bron: De Standaard 5/05/2017 pag 11