In de maand oktober engageerde de leerlingen van SUI en Hagelstein zich opnieuw voor het goede doel tijdens de Zuiddag. Dankzij de inzet van deze jongeren werd er weer een mooi bedrag opgehaald voor het goede doel. De jongeren zelf deden praktijkervaring op door een dag mee te werken bij de gemeentelijke diensten of een onderneming. Wij spraken erover met schepen voor ontwikkelingssamenwerking, Maurice Verheyden.

Maurice, wat is de Zuiddag precies?
Maurice Verheyden: Tijdens de zuiddag engageren de leerlingen van de middelbare scholen, Sui en Hagelstein zich voor de Noord-Zuid beweging. Concreet gaan ze op die dag werken bij de gemeentelijke diensten of bedrijven. Voor hun werk krijgen ze 50 euro die rechtstreeks naar het goede doel gaat. Het GROS coördineert dit alles binnen onze gemeente. 

Waar kunnen jongeren gaan werken?
Maurice: Dat kan binnen de gemeentelijke diensten zijn. Bijvoorbeeld komen ze meewerken bij de zwembaden, de groendienst, of bij de diensten van het gemeentehuis. Daarnaast werken we ook samen met lokale ondernemers die deze geëngageerde jongeren een dag laten meedraaien binnen hun onderneming. Ik ben heel blij dat we dit jaar een mooi scala van mogelijkheden konden aanbieden aan de leerlingen en dat ze daar met zovelen hun schouders hebben onder gezet. 

Waar gaat de opbrengst naartoe?
Maurice: Binnen onze gemeente werken we vaak samen met een vzw, Trias. Zij zetten in op allerhande projecten die inzetten in binnen en buitenland op de Noord-Zuid samenwerking. Ik denk dan projecten voor de Quinoa –boeren of een project waarbij we mannen en vrouwen opleiden om een eigen zaak op te starten in het kader van eerlijke handel. De samenwerking met een NGO zorgt ervoor dat wij als gemeente zeker zijn dat we goede degelijke projecten ondersteunen. Daarnaast hebben we onze eigen adviesraad, het GROS. Zij adviseren ons over aanvragen van NGO’s of burgers die initiatieven willen nemen voor het zuiden.