Minister worden, daar droomt ongetwijfeld elk politicus met een stevige dosis ambitie van. Al zou ik dezer dagen niet graag in de schoenen van Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein staan. Want als het zo voortgaat, dan dreigt hij de man te worden die Vlaanderen heeft opgezadeld met een Europese monsterboete wegen het niet halen van de Europese energiedoelstellingen. Geef toe, je kunt beter om andere redenen in de geschiedenisboeken terechtkomen.

Om het zover niet te laten komen keurde de Vlaamse regering in december van vorig jaar een conceptnota goed onder de ronkende titel ‘Windkracht 2020’. Een lezenswaardig document, dat best wel wat inzicht verschaft. Dat onze provincie bijvoorbeeld maar goed is voor 15% van alle windturbines op land.

Van de meest windrijke provincie van Vlaanderen zou je meer verwachten, was ook mijn eerste idee. En dus vond ik het wel logisch dat de minister ons provinciebestuur vraagt om een stevig aandeel te realiseren van grofweg 250 bijkomende Vlaamse windturbines op land die absoluut noodzakelijk zijn om ons niet belachelijk te maken in Europa. Die op zee tellen trouwens niet mee voor het Vlaams aandeel, die zijn voor rekening van de federale overheid.

Voor West-Vlaanderen zou je gelet op de combinatie van achterstand èn de gunstige ligging dan mogen verwachten dat het provinciebestuur durft uitspreken dat ze 75 windturbines wil realiseren. Past overigens ook netjes binnen de klimaatambities van sp.a.

En toch blijft het provinciebestuur – waar sp.a deel van uitmaakt – op de vlakte. En neen, de sp.a-gedeputeerden halen zich daarmee de toorn van hun provinciaal voorzitter niet op hals. Want blijkt dat de vraag van Bart Tommelein toch vooral een strikvraag is. Het provinciebestuur heeft immers helemaal niet de doorzettingskracht die nodig is. Integendeel. Diegene die de sleutel in handen heeft, woont niet in het Boeverbos, maar in de Wetstraat, namelijk MR-minister François Bellot.

Want was is er echt aan de hand? Van pakweg Veurne tot Oostende waait het bijna altijd en halen windmolens het meeste rendement. Alleen mogen er daar geen komen. Absoluut veto van Belgocontrol. Windmolens zorgen voor reflectie op hun radars, waardoor vliegtuigen onzichtbaar worden voor de luchtverkeersleiding. Het is te zeggen, bij ons worden ze onzichtbaar. Want het is niet dat dit probleem niet kan opgelost worden. Er bestaat radartechnologie waar windmolens geen invloed op hebben. Alleen hebben ze dat soort software niet bij Belgocontrol. En hebben ze ook geen goesting of geld om er te kopen.

Het provinciebestuur heeft dan ook overschot van gelijk om nu geen forse ambitie op papier te zetten. Toch niet zonder de sluitende garantie dat Belgocontrol straks niet elk project torpedeert. Ik ben er zeker van dat als minister Tommelein eerst deze federale instantie op andere gedachten brengt, West-Vlaanderen maar wat graag haar deel zal doen.

Jurgen Vanlerberghe

Voorzitter sp.a West-Vlaanderen