30 graden, geen zuchtje wind, zeewater dat met meer dan 21 graden uitzonderlijk warm is. En tóch mag u de komende dagen niet in zee aan onze kust. Er zijn geen redders meer, dus geldt er een absoluut zwemverbod. Behalve dan in Blankenberge en Koksijde, die wél nog redders inzetten. “Verwarrend en ronduit gevaarlijk”, zegt de burgemeester van Bredene. “Er moet een algemene regel komen: overal zwemmen of nergens.”

Nazomer in België? Zeg maar ­superlate hoogzomer. Nog nooit is het in ons land meer dan 30 graden geweest na 12 september, maar deze week komt het er zo goed als zeker van. Iedereen blij. Ook de kust, zou je denken. En toch: de Bredense burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) houdt naar eigen zeggen “zijn hart vast”. “Er zal een massa volk naar de kust komen. Die zullen allemaal in zee willen, zeker woensdagmiddag. Maar dat mag niet aan het overgrote deel van de kust: er zijn geen jobstudenten meer om als strandredder in te zetten, het materiaal is vaak al opgeborgen.”

En in Blankenberge mag het dan weer wél. Maar niet overal. En in Knokke mag het ook, maar alleen nog in het weekend. “Wie geraakt daar nog wijs uit? Dat is verwarrend en gevaarlijk. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het niet tot ongevallen leidt.”Vandenberghe wil een algemeen reglement. “Ofwel mag je in álle kustgemeenten zwemmen, ofwel nergens.”

Dat vindt ook het IKWV, de intercommunale die instaat voor de veiligheid van de zwemmers aan zee. “Ook wij willen uniformiteit”, zegt voorzitter Johnny Devey. “Ik vind dat een beperkt aantal redders inzetten aan een paar reddersposten ook een vals gevoel van veiligheid geeft. Wat ga je dan doen in de zones waar geen redders staan?”

Burgemeester Vandenberghe stelt een vaste jaarplanning voor. “Vanaf de weekends in juni overal redders, daarna de hele zomervakantie, en dan in september nog in de weekends. En daarbuiten: overal verboden.” Maar in Blankenberge zijn ze niet van plan zich daaraan te houden. “Wij zetten al vanaf begin mei redders in”, zegt hoofdredder Tom Cocle. “En we gaan hier nog door tot 20 september. Dat is een onontbeerlijke service aan je inwoners en toeristen. Al vanaf het eerste weekend hebben we ons werk: de zwemzone bewaken, verloren gelopen kindjes bij hun ouders brengen, enzovoort.”

De andere kustgemeenten vinden dat te duur. “In juli en augustus alleen al spreken we over 3 miljoen euro aan lonen voor de redders aan onze kust. Elke beslissing om langer redders in te zetten, heeft enorme budgettaire gevolgen”, zegt Devey.

De kustburgemeesters zitten binnenkort samen over de kwestie. In tussentijd geldt: u mag alleen zwemmen waar een redder staat. Houdt u zich daar niet aan, kan u in principe 250 euro boete krijgen.