Begin deze legislatuur hebben we een heus zwerfvuilbeleid uitgewerkt. De gemeentelijke diensten doen hun uiterste best om van onze gemeente en mooie en propere gemeente te maken. Er werd een plan opgemaakt om alle openbare vuilnisbakken in kaart te brengen en de zwerfvuil gevoelige plekken werden opgelijst. Voor het opruimen van zwerfvuil hebben we een project met zwerfvuilpeters- en meters opgestart. Deze vrijwilligers helpen hun buurt proper houden. Zij doen regelmatig hun wandeling met hun grijpers om blikjes en ander vuil uit de bermen te halen. Eén van de groene peters is Gilbert De Maeseneer.

JMH : Dag Gilbert, waarom ben jij groene peter geworden?

Gilbert : Wel ik stoorde mij aan de blikjes frisdrank die werden weggegooid naast de straatkant. Als ik ging wandelen, kwam ik vaak kwaad terug thuis. Ik vond het absoluut wangedrag van mensen om zomaar hun vuilnis uit de wagen te kieperen. Toen ik hoorde dat de gemeente een project met zwerfvuilpeters – en meters opstartte, heb ik aangeboden om te helpen en hier in Schriek wat straten te doen. Alle beetjes helpen om van Heist-op-den-Berg een mooie gemeente te maken. 

JMH : Je hebt een mooie uitrusting. Heb je hier zelf voor gezorgd.

Gilbert: De gemeente heeft mij handschoenen, vuilniszakken en grijpers gegeven. Het karretje heb ik zelf gemaakt. In het begin keek men raar toen ik hiermee langs de straten ging. Maar nu steken de mensen zelfs hun duim op en komen ze een praatje maken. 

Ik hoop ook dat mijn aanwezigheid in de straten ertoe leidt, dat mensen minder zullen weggooien.

JMH: Wat vind je van het initiatief om camera’s in te zetten om sluikstorters te betrappen.

Gilbert : Ik kan dit alleen maar toe juichen. Het is onbegrijpelijk dat mensen TV’s en ander elektronisch materiaal in de grachten dumpen. Je kan dit immers gratis naar het containerpark brengen. Daarom hoop ik echt dat mensen die dit doen een fikse boete zullen krijgen.

Meer info: Gilbert De Maeseneer gilbert.de.maeseneer@telenet.be 

Dit artikel verscheen ook in 'Jij maakt Heist'