Op 18 juli besliste de Gemeenteraad van Zwevegem om de oude kerstverlichting te vervangen door ledverlichting, via een huurformule met onderhoudscontract. De opdracht loopt voor drie jaar en kost jaarlijks ongeveer 33.000 euro (btw inbegrepen).

Energiezuinige ledverlichting.

Schepen van Openbare Werken en Nutsvoorzieningen Marc Desloovere (sp.a) legt uit: “De vorige jaren was er terecht heel wat kritiek op de kerstverlichting. Daarom gooien we het vanaf dit jaar over een andere boeg. Wij hebben voor alle deelgemeenten een plan op maat uitgewerkt, met bijvoorbeeld overspanningen, kerstverlichtingen aan palen of bomen, verlichting in ronde punten, en uiteraard overal een versierde kerstboom. En zeer belangrijk: we kiezen overal voor energiezuinige ledverlichting.”

Huurformule met onderhoudscontract.

Het Gemeentebestuur van Zwevegem besliste om vanaf nu de kerstverlichting te huren met een onderhoudscontract en niet langer zelf te beheren. De jaarlijkse kost is vergelijkbaar met de kost van de huidige kerstverlichting. Schepen Desloovere: “We hebben de oefening gemaakt. Tot op heden werd alle Kerstverlichting door de gemeente zelf aangekocht en opgehangen. Ieder jaar opnieuw was dit voor de gemeentediensten een serieus werk om alles op tijd klaar te krijgen. Alles moest worden nagezien op de goede werking, we moesten controleren of alle ophangingshaken nog intact waren, instaan voor keuringen enzoverder. Daarnaast kwamen ook nog een aantal indirecte kosten zoals het huren van een hoogtewerker, aanpassingen die noodzakelijk waren en de vervanging van defecte zaken. Voor de periode 2008 – 2013 kwamen we aan een gemiddelde jaarlijkse kost van zo’n 32.000 euro. Vanaf dit jaar kiezen we dus voor een nieuwe formule. Onze keuze houdt in dat een externe firma de verlichting levert, plaatst, onderhoudt én zeer snel tussenkomt bij defecten. Een bijkomend voordeel is dat door de uitbesteding de druk op de Technische Dienst wat vermindert in de drukke kerstperiode”, aldus schepen Marc Desloovere.

Wow-effect.

“De bedoeling is om weer een wow-effect te creëren voor onze inwoners en de bezoekers van Zwevegem, iets waar we weer trots op mogen zijn,” besluit Schepen Marc Desloovere.

  

Marc Desloovere                                                                                                                                                                                  Schepen van Openbare Werken, Nutsvoorzieningen, Patrimonium en Preventie.                                                                             Marc.desloovere@zwevegem.be                                                                                                                                                                0473 51 67 39