Vandaag mag iedereen die 18 is of ouder stemmen. Vanzelfsprekend. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Dit jaar vieren we 100 jaar algemeen stemrecht. Pas op 16 november 1919 mochten de mannen voor het eerst naar de stembus. Eén man, één stem. In drie stakingsgolven (1893, 1902 en 1913) had de socialistische beweging voor het afdwingen van het algemeen stemrecht soms een bloedige strijd geleverd. Leuven speelde daarin een dramatische rol. Op 18 april 1902 vielen in de straten van Leuven zes doden en veertien gewonden onder de kogels van de burgerwacht.

N.a.v. van een eeuw algemeen stemrecht willen we de herinnering aan de gebeurtenissen van toen niet geruisloos laten voorbijgaan.

Op vrijdag 15 november gaan we terug in de tijd. Tijdens een lezing over de Leuvense bloednacht neemt Jaak Brepoels ons mee naar het verleden en vertelt over de woelige strijd voor meer democratie.


Ter gelegenheid van de herdenking verschijnt ook het boek ‘De bloednacht van 18 april 1902. Leuven op de bres voor het algemeen stemrecht’ en kan je op deze avond ook de tentoonstelling ’Leve het algemeen stemrecht!’ bezoeken.
Mogelijkheid voor de aanwezigen om het boek aan € 5 aan te kopen.


Een organisatie van sp.a Vlaams-Brabant, sp.a Leuven, Curieus Vlaams-Brabant, ABVV Vlaams-Brabant, Linx+ Vlaams-Brabant en FSMB Vlaams-Brabant.