Dit jaar vieren we 100 jaar algemeen stemrecht. Pas op 16 november 1919 mochten de mannen voor het eerst naar de stembus. Eén man, één stem. In drie stakingsgolven (1893, 1902 en 1913) had de socialistische beweging voor het afdwingen van het algemeen stemrecht soms een bloedige strijd geleverd. Leuven speelde daarin een dramatische rol. Op 18 april 1902 vielen in de straten van Leuven zes doden en veertien gewonden onder de kogels van de burgerwacht.

N.a.v. van een eeuw algemeen stemrecht willen we de herinnering aan de gebeurtenissen van toen niet geruisloos laten voorbijgaan.

Op zaterdag 16 november herdenken we met een optocht door de straten van Leuven de slachtoffers die gevallen zijn in de strijd voor het algemeen enkelvoudig stemrecht. We houden halt bij de verschillende monumenten ter nagedachtenis aan hen.

We komen samen aan het Pater Damiaanplein. Aan de verschillende herdenkingsmonumenten kan je ook aansluiten bij de optocht.

09.45u Samenkomst aan het Pater Damiaanplein
10.00u Janseniusstraat – korte inleiding door Jaak Brepoels
10.30u Kruispunt Tiensestraat-Muntstraat - bloemenhulde
11.00u Quinten Metsysplein – toespraak door Rudy De Leeuw
12.00u Monument stadsbegraafplaats – toespraak Jeff Jonckers (Coördinator ABVV Jongeren)


Een organisatie van sp.a Vlaams-Brabant, sp.a Leuven, Curieus Vlaams-Brabant, ABVV Vlaams-Brabant, Linx+ Vlaams-Brabant en FSMB Vlaams-Brabant.