De eerste 100 inschrijvingen krijgen een gratis kaart

Anders gaan consumeren, maar hoe? Het is een belangrijk vraagstuk in een tijd waarin consumeren herleid werd van ‘net nieuw’ tot ‘net niet stuk’. Thomas Rau kiest voor een nieuw economisch model waarin enkel prestaties tellen, en geen eigendom meer bestaat. Hij stond aan de wieg van het concept Pay per Lux, waarbij geen lampen meer worden verkocht maar verlichting als dienst wordt  aangeboden. Met een witgoedfabrikant en een woningcorporatie biedt hij de meest energiezuinige wasmachines en koelkasten op prestatiebasis aan sociale huurders aan. Hij refereert hiervoor naar de luchtvaart, waar passagiers enkel betalen voor de vlucht en geen eigenaar worden van een vliegtuig. We evolueren van verbruikers naar gebruikers. We kopen dan geen lampen meer, enkel nog lichturen. We kopen geen wasmachines, maar betalen enkel wasbeurten. De producent blijft eigenaar en leent zijn producten / grondstoffen tijdelijk uit aan de gebruiker. Hiermee stelt Rau het Turntoo-principe voor als een alternatief voor cradle-to-cradle.

Bij zijn woorden voegt hij ook daden; met zijn architectenbureau RAU heeft hij diverse innovaties en nieuwe standaarden opgezet op het gebied van CO2-neutraal, energieneutraal en energiepositief bouwen en recentelijk ook voor de circulaire architectuur.

Op woensdag 13 december 2017 komt Thomas Rau zijn uitdagende ideeën uiteen zetten in De Roma te Borgerhout.

Aansluitend gaat hij in de sofa in gesprek met twee duurzame ondernemers Christ'l Joris (CEO Etap Lighting – Toonaangevend in lichtoplossingen) en Peter Garre (CEO Bopro – Duurzame projectontwikkeling) die uitgedaagd worden door deze toekomstvisie.

De moderatie is in de deskundige handen van Lien Van de Kelder.

Deze avond is een organisatie van Curieus Antwerpen, het Vermeylenfonds, Brood en Rozen i.s.m. De Roma.