About Bruno Tobback

Bruno Tobback (42) is Vlaams volksvertegenwoordiger.

De appel valt niet ver van de boom. Ten huize Tobback is de politiek nooit ver weg, Bruno krijgt het virus helemaal te pakken wanneer hij na het afronden van zijn rechtenstudies stage loopt bij Europees commissaris Karel Van Miert.

Na die stage gaat Bruno Tobback aan de slag als advocaat aan de Brusselse balie. In 1995 zet hij zijn eerste stappen in de politiek als provincieraadslid in Vlaams-Brabant. Nog hetzelfde jaar wordt hij verkozen als Vlaams volksvertegenwoordiger en verkast hij naar het parlement. In 2001 wordt Bruno Tobback Vlaams fractieleider voorsp.a.

Drie jaar later ruilt hij het Vlaams parlement in voor de paarse regering Verhofstadt II. Hij wordt minister van Leefmilieu en Pensioenen. Na de verkiezingen van 2007 belandt sp.a in de oppositie. Bruno Tobback voert de fractie aan en legt de regeringen van Yves Leterme en Herman Van Rompuy het vuur aan de schenen als oppositieleider.

In de zomer van 2011, midden in de eindeloze regeringsonderhandelingen, stelt Bruno Tobback zich kandidaat om Caroline Gennez op te volgen als sp.a-voorzitter. Samen met running mate Joke Quintens krijgt hij de steun van ruim 96 procent van de sp.a-leden.

Als nieuwbakken voorzitter mag hij meteen het sociaal-economische luik van de regeringsonderhandelingen voor zijn rekening nemen. sp.a stapt na de oppositiejaren mee in de regering-Di Rupo I. In 2015 draagt hij het voorzitterschap over aan John Crombez

Na de uren is Bruno Tobback een gepassioneerd bergbeklimmer. Tegen alle onheilsprofeten in heeft hij een onwankelbaar geloof in vooruitgang, hoe steil de klim ook is.