About Jef Van Damme

Jef Van Damme werd op 8 januari 1979 geboren in Gent en groeide op in het Oost-Vlaamse  Lokeren.

Op zijn 18de begon Jef aan zijn reis rond de wereld door Rechten te gaan studeren. Hij begon die studies in 1997 in Antwerpen (UFSIA), stapte daarna over naar de UCL in Louvain-la-neuve (UCL) en ging op Erasmusuitwisseling naar de Humboldt-Universiteit in Berlijn.

Nadat hij zijn rechtendiploma behaald had, wilde Jef graag nog een extra jaar studeren. In 2002 trok hij naar Londen om de studie Master in European Studies aan het King's College te starten. Deze studie toonde hem een Engelse blik op Europa en haar instellingen. Door deze studie kon hij zijn kennis over het Europese recht uitbreiden.

Eind 2003 trok hij 3 maanden met de rugzak door Zuid-Amerika. Toen hij terugkwam, had hij de smaak van de grootsteden te pakken. Daarom besloot hij naar Brussel te verhuizen, waar hij eerst 2 jaar in Elsene woonde.

De professionele carrière van Jef begon onmiddellijk na zijn verhuis naar Brussel met een stage bij de juridische dienst van de Raad van de Europese Unie. Half 2004 ging hij voor enkele maanden aan de slag als diensthoofd secretariaat op het gemeentebestuur van Vilvoorde, waar hij zijn stressbestendigheid en leiderschap kon tonen.

Jef heeft daarna 5 jaar als beleidsmedewerker van Pascal Smet, toenmalig Brussels Minister voor Mobiliteit en Openbare Werken, gewerkt. Hij werkte rond verkeersveiligheid, (bv. de installatie van de eerste onbemande camera’s, het wegwerken van zwarte punten en het opstarten van schoolvervoersplannen) en parkeerbeleid, (bv. door de oprichting van het Gewestelijk parkeeragentschap). 

Deze job combineerde Jef sinds eind 2006 met zijn functie als schepen van Mobiliteit, Nederlandstalig Onderwijs en Nederlandstalige Cultuur in Sint-Jans-Molenbeek, waar hij woont sinds 2006. Deze job deed hij met hart en ziel tot december 2012. Bekijk zijn realisaties als schepen hier.

Toen Pascal Smet in 2009 naar de Vlaamse regering overstapte, ging Jef als opvolger van Smet in het Brussels Parlement en in de VGC-raad zetelen. Bekijk de parlementaire initiatieven van Jef hier.

Sinds begin 2013 is Jef Van Damme fractieleider van de sp.a fractie in de Molenbeekse gemeenteraad. Hij voert met sp.a een constructieve maar kritische oppositie, die elk initiatief van de meerderheid op haar merites beoordeeld. Thema’s als onderwijs, netheid en kwaliteitsvolle openbare ruimte zijn zijn speerpunten.

Na de verkiezingen van mei 2014 kwam Jef opnieuw in het Brussel parlement. Hij is er nu fractieleider van de sp.a fractie, die nu opnieuw deel uit maakt van de meerderheid. Toch blijft hij het regeringswerk aandachtig volgen. Naast zijn taak als fractieleider volgt hij ook de commissies algemene zaken en financiën en de commissie leefmilieu en energie op.