About Joris Vandenbroucke

Veel Gentenaars zijn niet geboren in Gent, maar toch voelen ze zich echte Gentenaars. Dat gevoel begrijp ik helemaal. En dat heeft alles te maken met de stad. Gent kruipt heel snel in je hart en eens dat gebeurd is, ben je voorgoed verkocht. Meer nog, dan wil je enkel nog het beste voor je stad.

Dat ik in Gent ben beland, is een welgekomen toeval. Ik ben mijn vrouw Francisca gevolgd die in Gent studeerde en er een fijne job in de cultuursector vond. We wonen in Sint-Amandsberg en zijn de trotse ouders van twee geboren Gentenaarkes, Bruno en Aude. Elke dag ervaar ik Gent als een gastvrije, bruisende, en soms wat rebelse stad. Gent is niet alleen die internationaal gekende universiteits- en monumentenstad. Ze is ook een bonte verzameling van vele buurten, waar mensen zich engageren. Zelf ben ik actief bij sp.a Gent. Ik voel mij thuis in een stad waar een open, solidaire en positieve vibe heerst. En ik wil me inzetten om dat zo te houden. Ik ben al meer dan vijftien jaar actief in de politiek. Mijn engagement bij de jeugdbeweging (Chiro) en mijn studies Geschiedenis in Leuven legden hiervoor de basis. Ik was gemeenteraadslid in Leuven en in het Limburgse Beringen. Van 2005 tot 2009 zetelde ik in het Vlaams Parlement waar mobiliteit, openbare werken en jeugdbeleid mijn stokpaardjes waren. Op 14 oktober 2012 was ik lijsttrekker van de sp.a-lijst voor de Provincieraad en werd ik verkozen met 3239 voorkeurstemmen. Als enthousiaste, maar kritische sp.a-fractieleider in de provincieraad lagen dossiers zoals Energielandschap Oost-Vlaanderen, de ondersteuning van het lokaal woonbeleid en de duurzame ontwikkeling van de Genste Kanaalzone me nauw aan het hart. Sinds 3 januari 2019 zetel ik in de Gentse gemeenteraad.

Na vier jaar meewerken achter de schermen als kabinetschef van minister Freya Van den Bossche, mocht ik op 17 juni 2014 de eed afleggen als Vlaams Parlementslid waar ik fractieleider werd. Op 26 mei 2018 was ik Oost-Vlaams sp.a-lijsttrekker voor de Kamer, ik werd verkozen met 19.493 stemmen. In het federaal parlement leg ik me toe op fiscaliteit en mobiliteit.