About Peter Vanvelthoven

Jeugd

Peter Vanvelthoven is geboren in Lommel, als zoon van de politicus Louis Vanvelthoven en Godelieve Poets. 
In 1985 werd hij licentiaat in de Rechtsgeleerdheid aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en een jaar later haalde hij een Speciaal Licentiaat in de Fiscaliteit en het Boekhoudkundig Onderzoek aan de Rijksuniversiteit Gent.


Professionele loopbaan

Eerst werkte Peter Vanvelthoven in een advocatenpraktijk. In 1985 legde hij de eed af als advocaat voor het Hof van Beroep in Gent en schreef hij zich in als stagiair bij de balie in Gent. Twee jaar later werd hij voltijds assistent in de sector Fiscaal Recht aan de Rechtsfaculteit van de Vrije Universiteit Brussel. Van 1989 tot 1995 was Vanvelthoven gastlector aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid en de Faculteit Economische, Sociale en Politieke Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel. In 1991 werd hij opgenomen in het tableau van advocaten aan de balie te Hasselt.Politiek

Hij is sinds 1 januari 2007 burgemeester van Lommel en was van 15 oktober 2005 tot 21 december 2007 de Belgische federale minister van Werk in de regering Verhofstadt II. Ook was hij tot 13 juli 2009 de sp.a-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement en tot 2 juli 2009 sp.a-fractieleider in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Op dit moment is hij volksvertegenwoordiger in de Kamer voor de kieskring Limburg (sinds 6 juli 2011).

Tevens is hij lid van het sp.a-partijbureau, voorzitter sp.a-Limburg en voorzitter sp.a-district Neerpelt.

In 2012 werd Vanvelthoven voorzitter van intercommunale Infrax, waar hij partijgenoot Steve Stevaert opvolgde.