About Renaat Landuyt

Renaat Landuyt (1959) draait al meer dan twintig jaar mee in de nationale politiek en werd in 2013 verkozen tot burgemeester van Brugge.

Hij werd bij het grote publiek bekend als verslaggever van de parlementaire onderzoekscommissie in de Zaak-Dutroux. In 1999 stapte hij in de Vlaamse Regering waar hij werkgelegenheid en toerisme onder zijn hoede kreeg. Na het vertrek van Steve Stevaert uit de Vlaamse regering werd hij ook viceminister-president. Na juli 2004 was hij tot december 2007 federaal minister van Mobiliteit en Noordzee.

Vanaf begin 2008 zetelde hij in de commissie voor justitie van de Kamer van volksvertegenwoordigers. Sedert begin 2009 is hij verslaggever van een onderzoekscommissie, met name de onderzoekscommissie over de mogelijke schending van de scheiding der machten omtrent het zogenaamde Fortisproces.

Burgemeester van Brugge

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 trok Landuyt de sp.a-lijst in Brugge. De sp.a werd uiteindelijk de grootste partij waardoor Landuyt sinds 1 januari 2013 de nieuwe burgemeester van Brugge is. In die hoedanigheid werd hij in 2013 ook voorzitter van de Maatschappij van de Brugse Zeehaven.

Bij de wetgevende verkiezingen van 25 mei 2014 was hij kandidaat op de sp.a-lijst in West-Vlaanderen voor het Vlaams Parlement en werd verkozen.

PUBLICATIES

Brugge Meemaken - 2015
‘Brugge Meemaken’ is een terugblik op de eerste drie jaar burgemeesterschap en een nieuwjaarsbrief met goede voornemens. 

Brief aan de Bruggelingen - 2014
Ik maak de balans op van vijftien maanden stadhuis en leg uit welke weg ik verder met Brugge wil bewandelen. Het boekje kunt u downloaden door op de bovenstaande link te klikken.

Met Goesting, 20 jaar Brugge Brussel - 2012
Na 20 jaar politiek was het tijd voor een tussenbalans. Het boek is bestemd voor zij die willen weten hoe politiek in Brussel werkt en voor zij die wilen weten wat Renaat Landuyt nog graag voor Brugge zou willen doen. U kan het downloaden door op bovenstaande link te klikken.

Boek 'Blunderboek Justitie' - 2009 - Uitgeverij Van Haelewyck

Boek "Pro Justitia - Het gerecht ontsnapt" - 2007 - Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts

Boek "Een Vlaams Gerecht" - 2004 - Uitgeverij Van Halewyck